checklist

Een website promoten via zoekmachines

Digitaal werken

5 tips hoe je bezoekers naar je website trekt

Het doel van een website is dat de informatie die je erop zet, gelezen wordt door je doelgroep. Omdat veel bezoekers via een zoekmachine op je site terechtkomen, moet je ervoor zorgen dat je hoog eindigt in de zoekresulaten van zoekmachines. Dit kun je als volgt doen:

1) Kies zorgvuldig de trefwoorden waarmee je bezoekers naar de website wilt trekken. Deze trefwoorden neem je op in je paginatitel, de headers en de body text. Ze moeten natuurlijk precies de dienstverlening van je bedrijf karakteriseren.
Ook kun je ze onzichtbaar laten opnemen in de html-codes van de website.
Ideaal zijn trefwoorden die heel vaak op zoekmachines worden ingetikt, maar niet te veel (concurrerende) hits genereren. Wordtracker (gratis proefronde) kan je helpen bij het vinden van zulke woorden.

2) Meld je website handmatig aan bij de belangrijkste zoekmachines. Je geeft het volledige adres op, dus inclusief http://. Soms moet je ook een korte beschrijving van je site geven. Zorg ervoor dat je een standaardtekstje hebt liggen dat precies de kern weergeeft van de website. Zo hoef je er niet steeds opnieuw over na te denken en beschik je over een eenduidige omschrijving.
Google is natuurlijk de grootste en de bekendste, maar denk ook aan Ilse.nl, Live.com, Yahoo.com, Lycos.nl en Vinden.nl. Meld je site regelmatig aan, bijvoorbeeld 1x in de 3 maanden.

3) Vermijd frames en beperk het gebruik van dynamisch gegenereerde pagina’s, Flash en JavaScript. Deze kunnen niet of slecht door zoekmachines ‘gelezen’ worden. Bied de site in ieder geval ook aan in simpel html. Probeer SEO-browser eens. Hier kun je de website door de ‘ogen’ van een zoekmachine bekijken.
Een andere handige site is SE Inspector. Deze gaat na of je site wel geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Hij let op tekst, metatags, titels, url en trefwoorden.

4) Wissel links uit met andere websites. Zo verhoog je de bereikbaarheid en de bezoekersaantallen. Dit is een uitstekende (en onderschatte) mogelijkheid om meer bezoek naar je website te trekken. Ook kun je je site aanmelden bij de zogeheten ‘startpagina’s’. Zorg er wel voor dat je je aanmeldt bij de startpagina die het best op de onderwerpen of producten aansluit van je eigen site.

5) Start een weblog. Ook hiermee maak je je site beter vindbaar door zoekmachines. Houd het blog wel goed bij en plaats interessante berichten. Daar reageren anderen weer op en zo ontstaat er een uitwisseling van berichten. Daarnaast kun je reacties plaatsen op andermans blogs. Je kunt zo een netwerk opbouwen.

De website: 10 tips voor een succesvol nieuw ontwerp
Digitale veiligheid
Sneltoetsen
Boek: Computerpresentaties
Training: E-learning sneltoetsen

Reageer op dit artikel