checklist

USB-sticks: praktische tips

Digitaal werken

Meer dan alleen dataopslag

Het is handig gereedschap, die USB-stick. Je kunt er data mee overzetten van de ene computer naar de andere, maar wist je dat hij ook ideaal is als bijvoorbeeld back up, voor beveiligde data en om je computer mee te versnellen? Enkele praktische tips.

1) Opslagcapiciteit
Je hebt een enorme keuze aan USB-sticks, van 4, 8, 16, 32 en 64 gigabyte. Als je behoefte hebt aan nog meer GB’s kun je terecht bij Kingston die al versies aanbiedt van maar liefst 128 en 256 GB.

2) Veilig verwijderen
Snel een USB-stick insteken, data overhevelen en de stick er weer uittrekken: zo werken veel mensen, maar dit is niet helemaal veilig. Het kan namelijk zijn dat er nog data worden geschreven naar de stick en dan kan er een fout ontstaan als je de stick te snel verwijdert. In het ergste geval is de data beschadigt. Klik in plaats hiervan op het icoontje rechts onderin de systeembalk om de stick veilig te verwijderen. Of klik met de rechtermuisknop op de schijfletter en kies voor de optie Veilig verwijderen.

3) Beveiliging
Met een gratis pakket als Truecrypt beveilig je de stick. Er wordt een ‘container’ aangemaakt waarin verschillende bestanden bewaard worden. Met een wachtwoord kun je de bestanden zien en openen. Het wachtwoord en de bestanden zijn dan versleuteld met encryptie.
Tip: bewaar het programma op de stick. Dan kun je het vanaf iedere pc gebruiken.

Er bestaan ook al USB-sticks met ingebouwde beveiliging, bijvoorbeeld de biometrische scanner. Dan is een vingerafdruk nodig om toegang te krijgen tot de gegevens.

Je kunt de gegevens ook versleutelen met het nieuwe BitLocker to Go dat standaard in de Ultimate- en Professional-versies van Windows 7 zit. Kies voor BitLocker inschakelen, geef een wachtwoord op en rond de wizard af. De eerstvolgende keer dat je de stick plaatst, wordt er om het wachtwoord gevraagd.

4) USB-stick niet zichtbaar
Als er niets gebeurt wanneer je de stick in de computer steekt en er verschijnt ook geen schijfletter in de Verkenner of Deze computer, dan kun je dit oplossen door de stick te formatteren.
Klik met de rechtermuisknop op Deze computer (of Computer in het Startmenu) en kies voor Beheren.
Het venster Computerbeheer verschijnt. Onderdeel hiervan is Schijfbeheer (onder Opslag).
Je ziet een lijst met alle schijven.
Klik met de rechtermuisknop op de USB-schijf en kies voor Formatteren.
Als de stick ook in dit overzicht niet te zien is, dan is er geen elektronisch contact met de stick en is hij waarschijnlijk defect.

5) Schijfletter veranderen
Als je veel met een bepaalde stick werkt, kun je deze een vaste schijfletter geven. Stel dit in via Schijfbeheer (rechtsklikken op Deze computer, dan op Beheren). De betreffende schijfletter wordt dan gereserveerd voor de stick waardoor je hem snel herkent tussen al je andere schijven.
Tip: kies voor een ‘makkelijke’ letter, zoals A of Z. Dan staat hij altijd helemaal boven- of onderaan.

6) Repareren
Het kan voorkomen dat bepaalde bestanden niet meer goed te lezen zijn. Dan kun je de stick proberen te repareren via Eigenschappen en Schijfcontrole. Windows kan dan na opnieuw opstarten fouten in het bestandssysteem en in sectoren opsporen en repareren.
Als je per ongeluk bestanden hebt verwijderd kun je bepaalde software gebruiken bijvoorbeeld het gratis PC Inspector File Recovery.  

7) ReadyBoost
Dit is een manier om je systeem te versnellen door cache-bestanden op te slaan zodat programma’s sneller opstarten. Deze methode zit in Vista en in Windows 7. Handig is als je de USB-stick continu in de computer laat zitten en exclusief gebruikt voor ReadyBoost. Schakel hem in door met de rechtermuisknop op de schijfletter van de stick te klikken en te kiezen voor Eigenschappen en daarna ReadyBoost.

Bron: Computer! Totaal

Reageer op dit artikel