checklist

Automatisch aanvullen in Excel met de vulgreep

Digitaal werken

Excel biedt een handige functie: de vulgreep. Hiermee kun je cellen automatisch invullen met opeenvolgende cijfers of datumaanduidingen.

Je kunt dan volstaan met alleen de eerste cel in te vullen (bijvoorbeeld januari) en deze vervolgens uit te trekken oftewel ‘door te voeren’ over meerdere cellen.

Hoe doe je dat?

Aanvullen van een reeks getallen

  • Selecteer de laatste twee cellen waarin je opeenvolgende getallen hebt getypt (bij een nieuwe nummerreeks moet je dus eerst de nummers 1 en 2 hebben ingevoerd).
  • Ga met de muis over het kleine zwarte vierkantje rechtsonder in de cel. Je muisaanwijzer verandert in een zwart +-teken.
  • Houd nu de linkermuisknop ingedrukt en sleep het kader naar aangrenzende cellen (omlaag, omhoog, naar rechts of naar links).
  • De volgende cellen worden nu automatisch ingevuld met de opvolgende getallen.

N.B.: Dit doornummeren werkt ook als je tekst bij de opeenvolgende cijfers hebt staan. Bijvoorbeeld: 1e kwartaal, 2e kwartaal, enz.

Extra opties

Als je de vulgreep hebt toegepast, komt er bij de laatste cel een icoontje in beeld met meer opties voor het automatisch doorvoeren van reeksen. Hier kun je in plaats van doornummeren kiezen voor het kopiëren van de inhoud of alleen de opmaak van de geselecteerde cellen.

 

Automatisch aanvullen van datums

Excel heeft standaardlijsten voor het doorvoeren van dagen (ma. t/m zo.), maanden en jaren.

  • Selecteer de cel waarin je de eerste waarde hebt getypt (bijvoorbeeld januari).
  • Ga met de muis over het kleine zwarte vierkantje rechtsonder in de cel. Je muisaanwijzer verandert in een zwart +-teken.
  • Houd nu je linkermuisknop ingedrukt en sleep het kader naar beneden of naar rechts.
  • De volgende cellen worden nu automatisch ingevuld met de opvolgende waarden (februari t/m december).

 

 

Datumnotaties

De vulgreep werkt ook met het doorvoeren van datumnotaties (zoals 31-08-2011). Je hebt als extra opties de mogelijkheid om alleen maanden, jaren of werkdagen door te voeren.

Voorbeeld:

We maken een reeks van vijf opeenvolgende data, beginnende bij 31-08-2011. Als we deze aanvullen met de vulgreep, krijg je de volgende opsomming in beeld:

31-08-2011
1-9-2011
2-9-2011
3-9-2011
4-9-2011

Aan het einde van de opsomming verschijnt een icoontje. Door hierop te klikken kun je kiezen om niet op weekdagen, maar op werkdagen, maanden of jaren door te nummeren. De reeksen zien er dan als volgt uit:

 

 

Hoe zorg ik ervoor dat elk etiket in Excel dezelfde opmaak houdt?
Hoe kan ik in Excel celopmaak kopiëren naar een andere cel?
Kan Excel een deadline automatisch uitrekenen na invoer van de startdatum?
Boek: Effectiever werken met Excel
Training: 6e Excel Experience Day 2011

Reageer op dit artikel