checklist

Netwerk achter slot en grendel

Digitaal werken

Sta jij er weleens bij stil: de veiligheid van je draadloze netwerk? Te veel mensen hebben hun draadloze netwerk onbeveiligd openstaan.

Een onveilig netwerk stuurt zijn signalen onversleuteld de wereld in. Anderen kunnen dit signaal dus uit de lucht plukken en lezen.

Maar zelfs als je je netwerk wel versleuteld heeft, is het toch niet altijd veilig. Dat is het geval als je nog een achterhaalde vorm van encryptie gebruikt. In vaktaal heet deze vorm WEP (wired equivalent privacy). Profiteurs weten allang hoe ze daarop in kunnen breken.

Als je niet zeker weet wat voor beveiliging je draadloze netwerk heeft, is het dus eerst zaak om daarachter te komen. Als blijkt dat je nog gebruikmaakt van WEP, kun je het beste snel overstappen op het veiliger WPA (Wi-Fi protected access) of ­ als je modem die mogelijkheid biedt – op de modernste en veiligste vorm WPA2.

Versleuteling aanpassen

Maar hoe kom je er nu achter van welke beveiliging jouw modem gebruikmaakt? Gelukkig is dat niet moeilijk:

  • Zet de pc of laptop aan waarmee je contact met je draadloze netwerk kunt maken.
  • Zoek in de systeembalk rechts onderin naar het symbooltje voor netwerk. Afhankelijk van je Windowsversie is dit een symbooltje van een radio-ontvanger of van een wereldbol.
  • Er verschijnt nu een overzicht van netwerken in de buurt. Alleen bij Vista moet u nog doorklikken via Draadloze Netwerken Beheren.
  • Nu kun je zien wat voor beveiliging er achter je verbinding staat, rechtstreeks of door er met je cursor boven te zweven.

Misschien blijkt het nodig om je beveiliging en dus de versleuteling aan te passen. Meestal kun je hier bij je provider informatie over krijgen, maar je kunt ook dit stappenplan volgen.

Bron: Redactie Office Rendement

Voorkomen van lekken van informatie tijdens een zakenreis
Digitale veiligheid
Internetsporen verwijderen
Boek: Veiligheid op het werk
Training: FacilityACTUEEL: contracten, social media en timemanagement

Reageer op dit artikel