checklist

Tien tips om je werkplek te verbeteren

Digitaal werken

Beeldschermwerk is een belangrijk onderdeel van je werk, maar helaas heeft het langdurig werken achter de computer ook nadelen. Pas onderstaande tips toe, en je kunt de nadelen beperken.

Ogen
Voorkom hinderlijke reflecties en zorg voor een passend contrast tussen beeldscherm en omgeving. Verleg daarnaast tweemaal per uur de focus naar een object op grote afstand. Pauzesoftware kan helpen: je krijgt een seintje wanneer je je blik moet verplaatsen.

Lezen
Gebruik je meerdere applicaties dan kun je het beste met twee beeldschermen werken óf met een groot beeldscherm dat in tweeën kan worden verdeeld. Meest comfortabel is het om op circa 60-70 cm afstand te lezen met een groot lettertype.

Zitten
Je stoel moet minimaal aan de NEN-EN 1335-1 voldoen, liever nog aan de NPR 1813:2003. Een kantelstoel is aan te bevelen (de hoek zitting en rugleuning blijft gelijk). Ondersteun je armen goed tijdens computerwerk.

Lezen & schrijven
De documenten moeten in lijn met de monitor en het toetsenbord worden geplaatst op een hellend vlak. Tijdens het schrijven moeten de documenten op een heffend vlak staan, dicht bij het lichaam.

Werken met een laptop
Om ergonomisch goed te werken moet je een laptop aansluiten op een extern beeldscherm of een laptophouder met los toetsenbord en muis. Het dragen van een laptop en accessoires is belastend, zeker als het gewicht meer dan 6 kg is. Zorg voor een laptoptrolley of rugtas.

Mentale vermoeidheid
Wissel je computerwerk af met andere taken. Neem je rust, neem pauze, beweeg, zodat je mentaal frisser wordt. Hou ook rekening met je bioritme voor bepaalde taken.

Muizen
Hou de muis dicht bij je lichaam. Prettigste is een penmuis of precisiemuis. Probeer sneltoetsen te gebruiken! Die werken sneller en je belast je hand minder.

Tekst invoeren
Een compact toetsenbord verkleint de reikafstand naar de muis en verlaagt daarmee de belasting van de schouder.

Zitten en/of staan
Het werkblad is bij voorkeur instelbaar tussen 60 en 82 cm en bij zit/statafels van 60 tot 125 cm (voorkeur). De tafel moet op of licht onder ellebooghoogte worden geplaatst.

Bron: Bakker Elkhuizen

Reageer op dit artikel