checklist

Prezi: tips voor gevorderden

Digitaal werken

Prezi is continu in ontwikkeling

Omdat het programma online werkt leven de programmamakers zich uit en wordt het continu aangepast. Op het moment van schrijven haal ik weer een update binnen van 139 MB. Dat betekent dat je vaak in Prezi moet werken om bij te blijven.

Snel schakelen tussen programma en presentatiemodus
Het is handig om tijdens je creatieve werk regelmatig eens te kijken hoe het er uit komt te zien op groot scherm. Je kunt op de knop ‘presenteren’ klikken. Maar het is handiger om te schakelen met de spatiebalk.

Sneltoetsen
De spatiebalk wordt beschouwd als sneltoets. Het gebruik van sneltoetsen moet je eenmalig aanzetten.

Opbouw
Je hebt vast ontdekt dat je snel in chaos terecht komt. Ik raad je daarom aan om pas met opmaak en creatieve bewerkingen te beginnen als je alle elementen (tekst, vormen, afbeeldingen, film) hebt toegevoegd én het pad hebt aangemaakt. Op dat moment heb je de vrijheid om objecten te verplaatsen en te verstoppen. Je kunt immers via het pad alles meteen terughalen. Klik daarvoor gewoon op die dia in het pad-venster. Het verstoppen van elementen is een van de pre’s in Prezi en creëert verrassingseffecten voor de toeschouwer.

Gewone beamer of breedbeeld
Als je tijdens het presenteren een zwarte rand aan weerszijden hebt van je Prezitatie, kun je dit aanpassen via de ‘Screen Ratio’. Beamers staan ingesteld op 4:3 (eerder vierkant), een huidig beeldscherm (bijvoorbeeld 20 inch) is breedbeeld en dat betekent 16:9.

Muziek
Heb je de meest recente update van Prezi dan kun je muziek toevoegen. Je kunt ingesproken tekst of muziek toevoegen als achtergrond tijdens je hele Prezitatie, of enkel bij een bepaalde stap in je pad. De makkelijkste manier voor muziek bij een stap, is met je rechtermuis op de stap in het pad-venster te klikken en ‘ad voice-over to path-step’ te kiezen. Beetje verwarrend, want je kunt deze functie ook gebruiken om alleen muziek in te voegen. Wil je achtergrondmuziek bij de volledige Prezitatie, voeg dit dan in via ‘insert’ en ‘add background music’. In het padvenster zie je dan staan waar er muziek is toegevoegd.

3D
Hier steekt Prezi PowerPoint de loef af. Wanneer je een template kiest aan het begin kun je voor een 3D-ontwerp kiezen, maar creatieve geesten willen natuurlijk een eigen foto gebruiken. Dat doe je via Themes >> Customize Current Theme >> 3D background. Wat weinigen weten is dat je er wel drie achter elkaar kunt zetten. Dat doe je dan weer via Themes >> Advanced >> Edit 3D Background. Je kunt op deze manier drie totaal verschillende Prezitaties achter elkaar zetten. Zij bevinden zich dan allemaal op een ander ‘zoomniveau’.

Huisstijl
Hoe behoud je je huisstijl? Daar zijn creatieve oplossingen voor. Zo kun je het bedrijfslogo als 3D-achtergrond invoegen. Of je voegt het in als plaatje en je verstopt alle tekst en foto’s in het logo door deze elementen te verkleinen. Het is ook leuk om de objecten chronologisch in of rond de letters van de bedrijfsnaam te zetten. Logo of bedrijfsnaam dienen wel gevectoriseerd te zijn anders zie je wazige of gekartelde randen wanneer je inzoomt. En dat is niet echt professioneel. Via Theme’s >> Advanced kun je vervolgens de huisstijlkleuren invoeren met de RGB-codes. Alle titels, tekst en vormen worden dan automatisch in de huisstijl gedompeld.

Creatieve tip: foto’s in een filmstrip
Wees creatief: maak een woordwolk
Hoe wek ik creativiteit op?
Training: Future Proof Skills

Reageer op dit artikel