checklist

Krachtig wachtwoord: tips

Digitaal werken

Tips

 1. Gebruik geen makkelijk te raden wachtwoord. Dus geen geboortedatum, namen van partners of huisdieren. Ook een combinatie hiervan is niet aan te raden. Zorg er wel voor dat je het wachtwoord zelf makkelijk kunt onthouden.
 2. Gebruik een combinatie van hoofdletters en kleine letters. Gebruik leestekens, symbolen en cijfers door elkaar. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: CwidH12iDH is bijvoorbeeld ‘Carla woont in de Hoofdstraat 12 in Den Haag’. Een uitroepteken aan het einde maakt het sterker. Vervang letters door gelijkende cijfers zoals bijvoorbeeld 33n (een) of w88 (wachten). Spelfouten mogen! Ze zijn zelfs aan te bevelen om het raden van wachtwoorden te bemoeilijken.
 3. Maak een wachtwoord langer dan acht tekens. Hoe langer het wachtwoord, des te sterker het is.
 4. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende toepassingen en programma’s. Hoe makkelijk en verleidelijk het ook is om steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken, bij verlies liggen al je toegangsgegevens op straat.
 5. Verander je wachtwoord regelmatig.
 6. Schrijf wachtwoorden nooit op. Als je je wachtwoord toch wilt opschrijven, gebruik dan een Excel- of Worddocument en beveilig dit met een wachtwoord. Niet 100% veilig, maar wel een extra obstakel. Gebruik eventueel speciale software zoals KeePass (www.keepass.info).
 7. Gebruik geen woorden die in een woordenboek staan. Veel wachtwoordkrakers maken gebruik van woordenboeken en gebruiken ‘Brute Force Attack’, ofwel: ze proberen gewoon alle woorden en combinaties uit. Dit soort software omzeilt het aantal toegestane inlogpogingen en kan dus miljoenen combinaties uitproberen.
 8. Verander standaardwachtwoorden direct in eigen wachtwoorden.
 9. Reageer nooit op mailtjes waarin je wachtwoord gevraagd wordt ‘ter verificatie’.
 10. Gebruik geen opeenvolgende cijfers als 123 of opeenvolgende toetsen op je toetsenbord als qwerty.
 11. Gebruik je wachtwoord nooit op openbare locaties (open WiFi-netwerken) omdat deze afgetapt kunnen worden. Doe je dit toch, verander dan bij thuiskomst direct je wachtwoord.
 12. Test de sterkte van je wachtwoord op https://www.microsoft.com/protect/fraud/passwords/checker.aspx.

Aangetekend e-mailen
Kan ik mijn mappen in Outlook beveiligen?
Wachtwoord in Excel
Hoe beveilig ik mijn USB-stick?
Kan ik mijn Worddocument beveiligen?

Verdieping
Training Powersecretaresse Digitaal [nieuw]

Reageer op dit artikel