checklist

Digitaler werken

Digitaal werken

IT

Een IT-afdeling kan in een kramp schieten omdat de veiligheid van informatie naar hun idee in het geding is. Hoewel dit zeker een belangrijk aspect is, mag het geen reden zijn om digitalisering in zijn geheel geheel af wijzen.

Management
Het management van je organisatie kan weerstand laten zien omdat de aanname is dat digitalisering veel geld zal gaan kosten. Of dat zo is, hangt volledig af van de oplossing en gradatie van digitalisering die een organisatie kiest. Er zijn kosteloze oplossingen denkbaar, net zo goed als oplossingen die geld besparen. Minder printers in een organisatie, in combinatie met alternatieven als gedeelde netwerkschijven waarop je kunt samenwerken, betekent bijvoorbeeld dat mensen ook relatief minder gaan printen. Wat veel papier en inkt scheelt.

Houd het bij jezelf

Kijk waar in je organisatie medestanders zijn te vinden. Welke voordelen zie je en hoe kun je die concreet maken? Wie heeft er ook belang bij dat deze richting wordt ingeslagen?
Heb je nauwelijks ruimte om digitaal te werken, anders dan op je eigen computer, en gaat daar ook geen verandering in komen? Houd het dan bij jezelf! Dat kan bijvoorbeeld op deze manieren:

  • Zorg voor een optimaal digitaal archief door bestanden goed te ontsluiten. Laat zien dat je zo dingen makkelijker kunt terugvinden.
  • Als het even kan: Bring Your Own Device. Veel organisaties kiezen daar sowieso al voor. Wanneer je veel waarde hecht aan digitale mogelijkheden kun je met een smartphone of tablet jezelf de ruimte geven op dat gebied. Maak notulen op een tablet als die laptop een utopie is; toon zo aan dat je hiermee sneller werkt.
  • Blijf stug het goede voorbeeld tonen in het digitaal werken, door bijvoorbeeld zo min mogelijk te printen en zo min mogelijk bestanden heen en weer te sturen.

Slim samenwerken met Sharepoint op het secretariaat
10 tips om papierarm te werken [Vakbase]
10 beste digitale tools [Vakbase]
Training Digitaal archiveren

Reageer op dit artikel