checklist

3 redenen om de muis links te laten liggen

Digitaal werken

1. Sneltoetsen zijn 30 procent sneller

Uit verschillende studies blijkt dat het werken met sneltoetsen gemiddeld 30 procent sneller is dan wanneer je dezelfde handelingen met de muis verricht. In de praktijk levert dit al gauw een tijdswinst op van meer dan 20 minuten per dag. En die tijd kan ingezet worden voor andere zaken, zoals persoonlijke ontwikkeling of het realiseren van een hogere werkkwaliteit

2. Betere concentratie bij gebruik sneltoetsen
Het gebruik van de muis vraagt om extra aandacht van de computergebruiker. Enerzijds moet je zeer precieze bewegingen uitvoeren en anderzijds moet je continu controleren of de muiscursor naar het goede doel gaat. Door typewerk telkens te onderbreken door een handeling met de muis, moet je de focus en concentratie ook steeds opnieuw opbouwen. Dat brengt de werksnelheid omlaag en vergroot de kans op het maken van fouten. Bij sneltoetsen zijn de onderbrekingen korter en ook qua benodigde aandacht zijn ze minder veeleisend. Dat resulteert in een betere taakfocus.

3. Fitter en gezonder Ook op je gezondheid hebben sneltoetsen direct effect: het gebruik van sneltoetsen leidt namelijk tot een structureel betere houding. Nek, rug en schouders worden minder belast dan bij het traditionele muizen. Door toetsenbordgebruik wissel je bovendien veel vaker van houding. Na drie weken gaven respondenten die sneltoetsen gingen gebruiken al aan dat ze aan het einde van de dag fitter naar huis gingen en dat hun lichamelijke klachten afnamen.

Sneltoetsen leren is een uitdaging Sneltoetsen kent grote voordelen ten opzichte van de computermuis. Toch is het leren werken met sneltoetsen voor veel mensen nog altijd een te hoge drempel. En inderdaad, het is best een opgave om al die toetscombinaties zoals Alt + F4 en Ctrl + S in je hoofd te krijgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig slimme manieren om sneltoetsen te leren. Bijvoorbeeld met zogeheten efficiencysoftware die je ‘on the job’ vertelt welke sneltoetsen voor jou de meeste tijdswinst opleveren. Hierdoor is die 20 minuten extra tijd per dag al na enkele weken binnen bereik. Meer lezen over het terugdringen van muisgebruik? Lees dan de whitepaper Waarom muizen wel wat minder kan van ErgoDirect International.

Verdieping
Sneltoetsen [e-studie]
Mindful werken [training]

Reageer op dit artikel