checklist

Wat zegt je mailbox over jou?

Digitaal werken

De één heeft altijd een vrijwel lege inbox en gebruikt overal labels voor, de ander delete nooit iets en vindt het handig om mails te bewaren voor later. Hoe jij je mailbox organiseert, zegt wat over je persoonlijkheid. Ontdek welk type jij bent.

Wat zegt je mailbox over jou?

De deleter

Dit is iemand die een aantal keer per dag zijn mailbox checkt en dan meteen actie onderneemt. De e-mails worden verdeeld in een aantal categorieën, bijvoorbeeld meteen weg, bewaren voor later of snel actie ondernemen. De inbox van de deleter is altijd zo goed als leeg. “Een netjes opgeruimde mailbox neemt het gevoel van stress tijdelijk weg,” zegt auteur en researcher Larry Rosen tegen hln.be. “Het heeft veel te maken met je drang om de wereld rondom je te controleren. Deleters houden er niet van om een onopgeruimd huis achter te laten wanneer ze de deur uitgaan, of laten hun bureau op het werk ook niet onopgeruimd achter. Een netjes opgeruimde mailbox vervult hun constante honger naar orde in het leven.”

De labelaar

Deze persoon heeft overeenkomsten met de deleter, maar labelt wat extremer. De labelaar heeft niet alleen labels als Actie of Bewaren, maar verzint werkelijk overal labels voor. Elke aparte taak heeft een eigen label en alle zaken die nog moeten gebeuren blijven in de inbox staan mét hun eigen label. Er zijn vast mensen die dit overdreven vinden, maar de labelaar trekt zich daar niets van aan en gaat vrolijk door met sorteren. Want het is ook gewoon heel handig om altijd precies te weten wat je nog moet doen.

De fan van automatisch sorteren

Dit is iemand die het teveel gedoe vindt om alles zelf te gaan sorteren en daarom veel regels in Microsoft Outlook heeft ingesteld. Een regel is een actie die automatisch in het mailprogramma wordt uitgevoerd wanneer een binnengekomen bericht voldoet aan de voorwaarden die je hebt opgegeven.  De fan van automatisch sorteren heeft ooit een keer de tijd genomen om uit te zoeken hoe dit werkt in Outlook (iets waar velen van ons geen zin in hebben) en bespaart er nu veel tijd mee. Denk je erover om ook over te stappen naar het sorteren? Hier wordt uitgelegd hoe het werkt. 

De bewaarder

De bewaarder leest wel alle mails die binnenkomen, maar delete ze vervolgens niet. Deze persoon is vaak perfectionistisch en denkt ‘wie weet moet ik er ooit nog eens iets mee’. Het geeft een gevoel van veiligheid. De bewaarder is ook de persoon die zijn mailbox regelmatig zo vol heeft zitten dat je een foutmelding krijgt als je een e-mail naar hem of haar stuurt omdat de limiet is overschreden.

De werkafschuiver

Deze persoon heeft zijn inbox vol zitten met doorgestuurde mails omdat hij geen zin heeft om de mail zelf af te handelen. De werkafschuiver is iemand die binnenkomende mail graag meteen over de schutting gooit, want dan kan het van de eigen takenlijst af. Ook een efficiënte manier van sorteren, al zal hij zich daarmee niet erg geliefd maken bij collega’s.

Tip

Wil je meer leren over het managen van je mailbox in Outlook? Schrijf je dan nog in voor de workshop Manage je mailbox in Outlook op het Management Support Event op 8 november. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

Bronnen: hln.be en Efficiënt e-mailen van Denise Hulst

Reageer op dit artikel