nieuws

Besmettelijk wormvirus

Digitaal werken

Het virus Nimda dat deze week is opgedoken, verspreidt zich via het internet en e-mail. Het is opletten geblazen voor ‘lege’ mailtjes.

Deze week verspreid het virus Nimda zich via internet en e-mail. Het virus combineert verschillende virustechnieken.

NIMDA MIKT OP WINDOWS

Antivirusspecialisten waarschuwen voor het W32/Nimda virus. Het verspreidt zich ondermeer via een bijgevoegd readme.exe-bestand in een mail. Doelwit van Nimda zijn hoofdzakelijk Windows 95-, 98-, ME-, NT- en 2000-systemen. Het programmaatje is gevaarlijk omdat het meerdere functies bevat en daardoor verschillende mogelijkheden heeft om schade aan te richten. Besmetting vindt onder andere plaats via een bijlage bij een e-mail en via bestanden op websites. Gelukkig is de schade dat een virus aanricht relatief beperkt: de worm zorgt er alleen voor dat het zichzelf verder kan verspreiden, maar vernietigt verder niets. Het gevolg is wel dat het virus zoveel dataverkeer genereert dat netwerken en internet sterk overbelast kunnen raken.

LEGE MAIL

Als Nimda via e-mail arriveert doet het dat in een schijnbaar lege mail. Maar in werkelijkheid zit er nog een vermomd bestandje bij, dat op Windows-systemen met Internet Explorer 5.5 of ouder, automatisch geactiveerd wordt als de mail wordt geopend of in een previewvenster wordt bekeken. Een verdacht bericht identificeren is niet gemakkelijk omdat het onderwerp altijd anders is. Het enige wat steeds terug lijkt te komen is de onderwerpregel met verschillende karakters.

Reageer op dit artikel