nieuws

Cd-roms binnen twee jaar onleesbaar

Digitaal werken

Bewaar jij het elektronische archief ook op cd-rom? Realiseer je dan dat de kwaliteit snel achteruitgaat.

Gegevens op ‘gebrande’ cd’s zijn in de praktijk niet altijd lang houdbaar. Uit een praktijktest van het computertijdschrift PC-Active blijkt dat de data op een cd-rom binnen twee jaar onleesbaar kunnen worden. De kans is groot dat bij het gebruik van bepaalde merken cd-roms belangrijke persoonlijke informatie verloren gaat.

PC-Active heeft dertig verschillende merken cd-roms aan een kwaliteitstest onderworpen. De beschreven cd-roms zijn twintig maanden bewaard in de originele verpakking in een afgesloten kast. Daarna is met een professionele cd-analyzer bekeken wat de staat van de cd-rom is.

Onleesbare cd-roms

Uit de test bleek dat van een aantal cd-roms niets meer te lezen was en van andere cd-roms gedeeltelijk. Data die twintig maanden geleden op de cd-rom gezet waren, waren onleesbaar geworden. Het ging daarbij om cd-roms van bekende en minder bekende fabrikanten.

Reageer op dit artikel