nieuws

De nieuwe interim manager is vrouw

Digitaal werken

Zin in een carrierestap? Dan is er goed nieuws. Was interim management tot voor kort het toevluchtsoord van de oudere, mannelijke manager, tegenwoordig worden vierenhalf keer zoveel vrouwen als mannen tussen de 25 en 39 jaar interim manager.

Zin in een carrierestap? Dan is er goed nieuws. Was interim management tot voor kort het toevluchtsoord van de oudere, mannelijke manager, tegenwoordig worden vierenhalf keer zoveel vrouwen als mannen tussen de 25 en 39 jaar interim manager.

Vrouwen vinden bovendien makkelijker opdrachten dan mannen. En ze draaien jaarlijks meer declarabele uren dan hun mannelijke collega’s. 30 procent meer vrouwelijke dan mannelijke interim managers werkt meer dan 170 dagen per jaar. Ook blijkt dat er tussen mannelijke en vrouwelijke interim managers vrijwel geen verschil in beloning is, in tegenstelling tot andere beroepen.


Aantrekkelijke voordelen

Deze resultaten zijn afkomstig van een onderzoek door Boyden Interim Management, dat verder aantoont dat de voordelen van interim managen vrouwen met name aanspreken. Naast de flexibiliteit en gelijke beloning, zijn de afwisselende, uitdagende werkzaamheden en de directe invloed die je als interim manager op de onderneming hebt aantrekkelijke factoren.

Interne verhoudingen


De grootste problemen waar interim managers tegenaan lopen zijn, volgens de helft van de respondenten, gecompliceerde interne verhoudingen, gevolgd door het stellen van onrealistische doelstellingen of tijdskaders door de aannemende onderneming. 57 procent van de interim managers stellen deze echter vaak of altijd meteen na aankomst bij.

Reageer op dit artikel