nieuws

De strijd tegen computervirussen

Digitaal werken

Computervirussen zijn de pest van deze tijd. In Nederland is het, evenals in tal van andere landen, verboden om virussen te verspreiden en/of gegevens van andermans computer (of websites) zonder toestemming te wijzigen of zichzelf toe te eigenen. Er staan gevangenisstraffen op tot maximaal vier jaar.

Computervirussen zijn de pest van deze tijd. In Nederland is het, evenals in tal van andere landen, verboden om virussen te verspreiden en/of gegevens van andermans computer (of websites) zonder toestemming te wijzigen of zichzelf toe te eigenen. Er staan gevagenisstraffen op tot maximaal vier jaar.

Maar let op: de wet schrijft ook voor dat een ondernemer ervoor moet zorgen dat gegevens beschermd zijn. Bovendien moet hij regelmatig controleren of niemand bij vertrouwelijke bestanden kan komen. Een paar korte tips die je helpen in de strijd tegen de virussen:

– Open nooit de bijlage (attachment) in mail van onbekenden; en doe dat ook niet met een bijlage van een bekende zonder dat daar een verklarende boodschap bij staat of zonder dat je iets van hem of haar verwacht. Virussen kunnen namelijk je Outlookadressenboek gebruiken om zichzelf te versturen.
– Gebruik antivirussoftware; virusscanner is hiervoor een veelgebruikte term, maar de software doet meer: hij constateert niet alleen of er een virus is, maar houdt het virus ook tegen of verwijdert reeds geconstateerde infecties.
– Zorg voor automatisch updaten; nieuwe virussen worden in hoog tempo gemaakt en rondgestuurd. Welke antivirussoftware je ook kiest, let erop dat de software in staat is automatisch (via internet) zelf en met grote regelmaat aanvullingen op de programmatuur op te halen en te installeren.
– Regels voor medewerkers; alle maatregelen bij het tegenhouden en onschadelijk maken van virussen zijn zinloos als de medewerkers daarover geen goede instructie krijgen. Maak een protocol!

 

Reageer op dit artikel