nieuws

Digitale acceptgiro

Digitaal werken

Bijna 5 miljoen Nederlanders regelen hun bankzaken via het internet. En dat wordt straks nog makkelijker met de digitale acceptgirokaart.

Na e-mail, chat en muziek uitwisselen lijkt bankieren via het web het vierde grote succes van internet. De groei in Europa was 60 procent in 2001, 40 procent in 2002, en zal tot 2007 gemiddeld 21 procent per jaar toenemen. Dat laat Forrester Research weten. In Nederland bankierden eind 2002 4,9 miljoen rekeninghouders via het web, in 2007 zullen dat er 6,8 miljoen zijn. In Nederland was de toename in 2002 met 60 procent buitengewoon groot, vooral door sterke stimulering door banken.
DIGITALE ACCEPTGIRO

Een extra stimulans zal de digitale acceptgiro zijn, die de Nederlanderse banken op dit moment ontwikkelen. Deze gaat op den duur de papieren acceptgiro vervangen. Bedrijven kunnen dan voorgedrukte betalingsopdrachten per e-mail aan hun klanten sturen, die vervolgens met een digitale handtekening de rekening betalen. Dat heeft secretaris betalingsverkeer G. Boudewijn van bankenvereniging NVB gezegd.
Wanneer de digitale acceptgiro precies wordt ingevoerd, is nog niet bekend. Boudewijn verwacht echter niet dat de digitale acceptgiro dit jaar al gebruiksklaar is. ‘Wellicht worden er dit jaar enkele proeven mee gedaan , maar deze acceptgiro zal niet eerder dan in 2004 gebruikt kunnen worden.’ Hij benadrukte dat de papieren uitvoering van de voorgedrukte betalingsopdracht dan ‘nog zeker tien jaar’ naast de nieuwe blijft bestaan.

Reageer op dit artikel