nieuws

Een schone en snelle PC

Digitaal werken

Als je terugkomt van vakantie is het fijn om weer aan de slag te gaan in een opgeruimd kantoor. Hoe krijg je ook je PC op orde?

Als je terugkomt van vakantie is het fijn om weer aan de slag te gaan in een opgeruimd kantoor. Hoe krijg je ook je PC op orde?

SCHONER IS SNELLER

De hoeveelheid data die je op je harde schijf verzamelt, is vaak enorm. Uit onderzoek blijkt dat de gegevensopslag op een zakelijke PC jaarlijks verdubbelt (!). Een bedrijf van gemiddelde grootte creëert op een dag zoveel informatie, dat je er één hele harde schijf mee kunt vullen. Opruimen en ruimte maken is het devies. Je PC wordt daar ook sneller van. Met de onderstaande tips kun je je PC een grote schoonmaakbeurt geven.

C:SCHIJF

Een van de grootste vuilnisbakken op je PC is de directory c:windowstemp. Deze moet regelmatig leeggemaakt worden. Sluit voor je dat doet eerst al je applicaties af, hierna kun je alle bestanden in deze directory verwijderen. Puilt je Windows prullenbak uit? Die kun je ook meteen legen.

MAILBOX

Ontvang en verstuur je veel mail? Tijd om eens flink op te ruimen, maar niet té doortastend. Omdat je veel lopende zaken per e-mail regelt, zullen er ook berichten in je mailbox staan die op een later tijdstip geraadpleegd kunnen worden. Het beste is om zo min mogelijk in je postvak-in te laten staan, korte berichten en memo’s meteen te verwijderen, en verschillende mappen aan te maken waar je belangrijke berichten in onderverdeelt. Attachments en andere zaken die je per mail ontvangt, sla je in de juiste mappen op, daarna verwijder je ze direct uit je mailbox. Als je er zeker van bent dat je alle onnodige berichten hebt verwijderd in je in en uit postvak, wis dan het postvak verwijderde berichten.

LEGE ‘BUREAULA’

Een harde schijf is net een bureaula, je propt er van alles in en al snel zit hij vol. Het is verstandig om alleen dingen die je snel bij de hand wilt hebben, op je harde schijf te bewaren. Veel documenten kunnen beter in het archief worden bewaard. Als je ze digitaal wilt archiveren, kun je gebruik maken van CD’s. Maak er een gewoonte van om de documenten op je PC kritisch te bekijken, en kijk of externe opslag een betere oplossing kan zijn.

SOFTWARE

Op je PC zit misschien software geïnstalleerd waar je nooit gebruik van maakt, maar die wel behoorlijk wat geheugen in beslag neemt. Verwijder software waar je nooit iets mee doet of waarvan je inmiddels een nieuwe versie hebt draaien. De betere programma’s kennen een eenvoudige procedure om ze te deïnstalleren met een paar muisklikken. Gebruik deze optie of ga via de start-button naar configuratiescherm > software > instaleren en verwijderen. Daar kies je voor het programma dat je kwijt wilt en Windows doet de rest.

SURFEN

Ook rondsurfen op het internet laat veel bestanden achter. Je kunt deze vinden in de directory c:winnttemporary internet files. Je kunt ze hier wissen.

Bron: Comm, maart 2001

Reageer op dit artikel