nieuws

EU wil verbod op junkmail

Digitaal werken

Als het aan de Europese Unie ligt, komt er een Europees verbod op het versturen van junkmail. Spammen mag dan alleen nog maar ‘op verzoek’.

Een algeheel verbod op het versturen van junkmail in de Europese Unie is nabij. Al leek het er in juli op dat spammen zou worden toegestaan door het Europees Parlement, het merendeel van de Europese lidstaten sprak zich vorige week donderdag uit voor een verbod op spam.

SPAMVERBOD

Het Europees Parlement heeft zijn voorkeur uitgesproken voor ‘opt-in’. Daarbij moeten consumenten vantevoren aangeven of ze commerciële e-mail wensen te ontvangen van bedrijven. Voor het binnenhalen en lezen van junkmail betaalt de burger wereldwijd naar schatting 22 miljard gulden per jaar aan extra telefoonkosten. Bedrijven en instellingen zouden alleen elektronische post mogen toesturen aan consumenten die daar uitdrukkelijk vooraf toestemming voor hebben gegeven. Dezelfde eis geldt voor sms-berichten, faxen en voice-mails. Het Nederlandse kabinet steunt deze strikte voorwaarden voor elektronische reclame.

Een minderheid in het Europees Parlement vreest dat de toestemming vooraf voor e-mails met commerciële doeleinden de elektronische verkoop van goederen in de weg zal staan. Internetbedrijven zouden de kans moeten krijgen hun producten aan de man te brengen.

Reageer op dit artikel