nieuws

Fitter achter de computer door het gebruik van toetsen

Digitaal werken

Het gebruik van een softwarepakket dat gebruik van toetsen in plaats van de muis bevordert, zorgt ervoor dat computergebruikers zich fitter voelen na een poosje ‘computeren’, terwijl de productiviteit gelijk blijft. Dat zijn de voornaamste conclusies uit recent TNO-onderzoek.

Het gebruik van een softwarepakket dat gebruik van toetsen in plaats van de muis bevordert, zorgt ervoor dat computergebruikers zich fitter voelen na een poosje ‘computeren’, terwijl de productiviteit gelijk blijft. Dat zijn de voornaamste conclusies uit recent TNO-onderzoek. Met deze kennis kunnen gezondheidsklachten – veroorzaakt door computergebruik – worden voorkomen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de proefpersonen zich fitter voelen nadat ze de computer hadden gebruikt met een softwarepakket dat tips geeft over het gebruik van toetsen in plaats van de muis. Ook de klachten waarvan proefpersonen eerder hadden aangegeven last van te hebben, bleken enkele weken na gebruik af te nemen.

Door het softwarepakket gaat men meer opdrachten geven met toetsen. Zonder het softwarepakket werd gemiddeld 20 procent van de opdrachten gegeven en 80 procent met de muis; met het softwarepakket was de verhouding fifty-fifty. Het bleek dat de productiviteit door dit toetsengebruik niet veranderde. De deelnemers aan de proef gaven aan met gebruik van het softwarepakket aan het einde van een werkdag fitter te zijn dan zonder. Ruim de helft van de proefpersonen wilde met het pakket blijven werken, een kwart had het pakket niet meer nodig om met toetsen te leren werken, de rest gaf de voorkeur aan werken met de muis.
Het onderzochte softwarepakket eXmouse werd ontwikkeld door Banton Software Ltd.

Reageer op dit artikel