nieuws

Geen Europees verbod op junkmail

Digitaal werken

Het Europees Parlement laat het aan de lidstaten over of ze ongevraagde commerciële e-mails toestaan of verbieden.

Het Europees Parlement laat het aan de lidstaten over of ze ongevraagde commerciële e-mails toestaan of verbieden.

JUNKMAIL MAG

Het Europees Parlement is tegen een algemeen verbod op junkmail voor de hele Europese Unie. Bedrijven mogen ongevraagd reclamemail versturen ook al heeft de consument daar zelf niet om gevraagd. Het voorstel waarmee het EP akkoord ging, omvat vreemd genoeg wel een verbod op het versturen van commerciële boodschappen via SMS’jes en faxen. Het voorstel is op meer fronten inconsequent: bedrijven worden niet verplicht maar wel geadviseerd toestemming te vragen aan hun abonnees. Daarnaast bestaat het risico dat Nederlandse bedrijven niet mogen spammen, maar het Duitse moederbedrijf wel.

In feite kan de opstelling van het Europees Parlement worden opgevat als een wettelijke goedkeuring van spam. De Raad van Ministers van de Europese Unie kan de beslissing van het parlement nog in de war sturen. In december buigen de bevoegde ministers zich erover.

Reageer op dit artikel