nieuws

Gevaarlijk virus verspreidt zich

Digitaal werken

Deze week moet je extra uitkijken voor het gevaarlijke en slimme SirCam virus. Het duikt op bij steeds meer Nederlandse bedrijven.

Deze week moet je extra uitkijken voor het gevaarlijke en slimme SirCam virus. Het duikt op bij steeds meer Nederlandse bedrijven. Het worm-virus verspreidt zich automatisch via adressenboeken in computers die door Windows worden aangestuurd.

BESMET BESTAND ALS BIJLAGE

Het SirCam virus is lastig te herkennen, doordat het verschillende gedaanten kan hebben: voordat het zichzelf verstuurt neemt het steeds een andere naam of extensie aan. Het worm-virus nestelt zich op twee manieren op je harde schijf: het zoekt in Windows naar een adressenboek en in het geheugen van je internetprogramma naar e-mailadressen. Daarna kiest het een willekeurig document op je PC en stuurt dat samen met het bestand dat het virus bevat, automatisch per e-mail door. De onderwerpregel komt overeen met de naam van het gekozen bestand en kan daarom elke keer anders zijn. Het virus wordt actief zodra de ontvanger het attachment opent.

De tekst van het mailtje lijkt wel iedere keer gelijk te blijven:
Hi! How are you?
I send you this file in order to have your advice
See you later. Thanks

Deze tekst is bij 86 procent van de virussen aanwezig, bij de overige 14 procent is sprake van de Spaanse vertaling van deze tekst.

Reageer op dit artikel