nieuws

Goede vakantieplanning voorkomt stress

Digitaal werken

Voor je het weet komen de vakanties weer ‘in beeld’. Ligt de vakantieplanning bij jullie al klaar? Of gaat daar eerst de nodige discussie aan vooraf. Hoe dan ook: een goede planning voorkomt dat de achterblijvers straks weer de dupe zijn. En dit zijn de regels:

Voor je het weet komen de vakanties weer ‘in beeld’. Ligt de vakantieplanning bij jullie al klaar? Of gaat daar eerst de nodige discussie aan vooraf. Hoe dan ook: een goede planning voorkomt dat de achterblijvers straks weer de dupe zijn. En dit zijn de regels:

1. Begin vroeg met het inventariseren van de vakantiewensen. Prik een datum waarop iedereen zijn voorkeur voor een vakantieperiode moet opgeven.
2. Inventariseer het werkaanbod in de vakantieperiode. In sommige branches is het werkaanbod in de vakantieperiode minder, in andere is het juist meer.
3. Spreek duidelijk af hoe vakantiewensen worden gehonoreerd. Bijvoorbeeld: niet langer dan drie weken aaneengesloten, werknemers met (schoolgaande) kinderen krijgen wel of geen voorrang, tijdens de zomer en rond de kerst kunnen geen extra vrije dagen worden opgenomen.
4. Maak per 1 april de vakantieplanning definitief, na eventuele problemen in overleg te hebben opgelost.
5. Beperk de werkzaamheden tijdens de grote vakantieperioden. Plan bijvoorbeeld geen verbouwing, onderhoud of scholingsdagen.
6. Spreek af hoe eventuele onderbezetting wordt opgelost: bijvoorbeeld door collega’s, uitzendkrachten of door overwerk.

Reageer op dit artikel