nieuws

Helft bedrijven lijdt schade door computervirussen

Digitaal werken

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven die internet gebruiken, heeft in 2003 schade opgelopen door een computervirus. Het jaar ervoor had 32 procent van de bedrijven hinder van virussen.

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven die internet gebruiken, heeft in 2003 schade opgelopen door een computervirus. Het jaar ervoor had 32 procent van de bedrijven hinder van virussen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De meeste bedrijven onderkennen het gevaar. Van de ondernemingen die online diensten aanbieden, zoals websites, heeft 91 procent antivirussoftware geïnstalleerd. Onder de bedrijven die internet alleen passief gebruiken, werkt driekwart met dergelijke software.

Firewalls
Bijna drie op de vier bedrijven met internet heeft in 2003 een firewall gebruikt om ongewenste toegang tot hun ICT-systemen te verhinderen. Eenderde bewaart een kopie van belangrijke databestanden op een andere plaats, een zogeheten ‘off-site databack-up’.
Datacommunicatie kan vertrouwelijk blijven door het toepassen van versleuteling (encryptie) of authenticatie, waarbij derden zich identificeren door middel van bijvoorbeeld een digitale handtekening of een PIN-code. Elk van deze vormen van beveiliging wordt volgens het CBS door ongeveer een kwart van de bedrijven gebruikt.

Reageer op dit artikel