nieuws

IT’er kan verleiding niet weerstaan

Digitaal werken

Denk je dat de veiligheid van je persoonlijke gegevens die je verplicht bent op te slaan verzekerd is? Wees daar maar niet al te zeker van. Een derde van het IT-personeel blijkt zijn vertrouwenspositie namelijk te misbruiken om rond te neuzen in de vertrouwelijke informatie op bedrijfsnetwerken!

Denk je dat de veiligheid van je persoonlijke gegevens die je verplicht bent op te slaan verzekerd is? Wees daar maar niet al te zeker van. Een derde van het IT-personeel blijkt zijn vertrouwenspositie namelijk te misbruiken om rond te neuzen in de vertrouwelijke informatie op bedrijfsnetwerken.

Volgens onderzoek van Cyber-Ark Software kan een op de drie IT’ers de verleiding niet weerstaan een blik te werpen op persoonlijke bestanden, loongegevens, persoonlijke e-mails en PZ-dossiers.

Eén van de ondervraagde IT’ers merkte op: ‘Waarom verbaast het jullie zo dat we rondneuzen in persoonlijke gegevens? Zouden jullie niet precies hetzelfde doen als jullie die kans hadden?’ Nog erger: meer dan een derde van het IT-personeel geeft toe dat het netwerk zo slecht beveiligd is dat ze ook nadat ze niet meer in het betreffende bedrijf werken bij de gegevens kunnen komen. Meer dan een kwart kent zelfs persoonlijk een ex-werknemer die nog steeds toegang tot het bedrijfsnetwerk heeft.

Volgens Cyber-Ark is een groot deel van deze veiligheidsgebreken te wijten aan slecht wachtwoordbeheer. Een vijfde van alle ondernemingen geeft toe dat ze hun wachtwoorden zelden veranderen en 7 procent doet dat zelfs nooit – en dat verklaart waarom zoveel ex-werknemers nog steeds het bedrijfsnetwerk op kunnen. Bovendien schrijft meer dan de helft van de respondenten belangrijke wachtwoorden op papiertjes en wordt vaak hetzelfde wachtwoord voor alle computersystemen gebruikt. Willen bedrijven dat het rondneuzen in vertrouwelijke gegevens, het hacken en sabotage van de netwerken stopt, dan zullen ze die beter moeten beveiligen, minder mensen toegang moeten geven tot cruciale informatie en de uitgedeelde wachtwoorden beter moeten beheren, aldus Cyber-Ark.

Bron: Managersonline.nl

Reageer op dit artikel