nieuws

Laptop bron van RSI-klachten

Digitaal werken

Ruim een vijfde van de laptopgebruikers heeft dagelijks last van RSI-klachten, doordat ze te lang achter hun computer zitten.

Ruim een vijfde van de laptopgebruikers, heeft dagelijks last van RSI of aan RSI gerelateerde klachten. Dat komt onder meer doordat ze te lang achter hun computer zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Bondgenoten.

MAXIMUM OVERSCHREDEN

Steeds meer werknemers werken met de laptop. Maar omdat een standaardlaptop niet voldoet aan het Beeldschermbesluit, mag je er volgens de vakbond maar 2 uur per dag (!) op werken. Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de gebruikers die grens van twee uur overschrijdt. Ruim de helft van de ondervraagden werkt zelfs meer dan 6 uur per dag met een laptop en 38 procent hiervan doet dit zelfs dagen achter elkaar.

WERKPLEK

De problemen doen zich vooral voor bij laptop-gebruik omdat men er op verschillende plaatsen mee werkt en niet alle werkplekken aangepast zijn. Zo vergroot het werken in bijvoorbeeld de trein of op schoot, in combinatie met werkdruk de kans op RSI aanzienlijk. Bijna de helft van de ondervraagden werkt bovendien zonder aanpassingen zoals een los beeldscherm of toetsenbord.
Volgens FNV Bondgenoten moet de laptop op de juiste wijze worden gebruikt, zodat het risico op klachten zo laag mogelijk is. Een belangrijke taak is hierbij weggelegd voor de werkgever, die moet zorgen voor goede voorlichting en het aanschaffen van de juiste aanpassingen.

Bron: FNV Bondgenoten

Reageer op dit artikel