nieuws

‘Lekkende’ ICT

Digitaal werken

In bijna 70 procent van de ondernemingen ‘lekt’ de ICT. Vooral in het kleinbedrijf liggen salarisadministratie en klantenbestanden zo voor het grijpen. Maar ook computervirussen zijn de pest van deze tijd. En alle maatregelen ten spijt, als de medewerkers daarover geen instructie krijgen, heeft het hele protocol geen zin.

In bijna 70 procent van de ondernemingen ‘lekt’ de ICT. Vooral in het kleinbedrijf liggen salarisadministratie en klantenbestanden zo voor het grijpen. Maar ook computervirussen zijn de pest van deze tijd. En alle maatregelen ten spijt, als de medewerkers daarover geen instructie krijgen, heeft het hele protocol geen zin. Het naleven van onder andere de volgende punten helpt je in de strijd tegen virussen.

– Open nooit de bijlage in mail van onbekenden en doe dat ook niet met een bijlage in de mail van een bekende zonder dat daar een verklarende boodschap bij staat, of zonder dat je iets van hem of haar verwacht. Virussen kunnen je Outlookadressenboek gebruiken om zichzelf te versturen.
– Maak Outlook veiliger: Outlook en Outlook Express geven niet standaard de volledige bestandextensies weer. Het geeft bijvoorbeeld niet aan of iets is geschreven in Visual Basic Script, en dat is nu juist een zogenaamde scripttaal die veel virusschrijvers hanteren.
-Gebruik antivirussoftware. En welke je ook kiest, let erop dat de software in staat is automatisch zelf en met grote regelmaat aanvullingen op de programmatuur op te halen en te installeren.
– Zorg voor automatisch updaten.
– Regels voor de medewerkers. Zorg voor een goede instructie. Maak bijvoorbeeld een protocol en zorg dat alle medewerkers dat ontvangen.

Daarnaast kun je natuurlijk altijd een abonnement nemen op elektronische nieuwsbrieven, bijvoorbeeld www.virusalert.nl, die tijdig waarschuwen als er een vervelend virus actief is.

Reageer op dit artikel