nieuws

Medewerkers worden om de elf minuten gestoord

Digitaal werken

Ken je dat? Om de paar minuten klopt er iemand bij je aan, terwijl je net lekker aan het werk bent. Kantoormedewerkers verliezen veel productiviteit doordat ze voortdurend gestoord worden. Zo worden ze gemiddeld elke elf minuten gestoord voor het een of ander, blijkt uit onderzoek.

Ken je dat? Om de paar minuten klopt er iemand bij je aan, terwijl je net lekker aan het werk bent. Kantoormedewerkers verliezen veel productiviteit doordat ze voortdurend gestoord worden. Zo worden ze gemiddeld elke elf minuten gestoord voor het een of ander, blijkt uit onderzoek. 

Tik

Ze worden afgeleid door een e-mail, een telefoontje of een tik op de schouder van een collega. Soms gebeurt dit in zo sterke mate dat het tot ziekteverschijnselen leidt.

Deze resultaten komen naar voren uit een onderzoek waarover het blad Time bericht. Daarbij observeerden onderzoekers kantoormedewerkers en ontdekten ze dat die om de elf minuten worden onderbroken door een e-mail, telefoontje, de baas of een collega. In het artikel wordt gewaarschuwd dat deze voortdurende onderbrekingen op den duur een zware psychische last kunnen worden en kunnen leiden tot stress en lagere productiviteit.

Eigenlijke werk


De werkonderbrekingen nemen gemiddeld 2,1 uur per werkdag in beslag, oftewel 28 procent van de totale werktijd. 25 Minuten alleen al daarvan gaan op aan de tijd dat een medewerker nodig heeft om zich na een onderbreking weer tot zijn eigenlijke werk te zetten.

Geïrriteerd

In Time stelt de Amerikaanse psychiater Edward Hallowell hij een sterke toename ziet in patiënten met het zogenoemde Attention Deficit Disorder (ADD), een vorm van ADHD die door werkomstandigheden wordt veroorzaakt. ADHD is een ziektebeeld waarbij mensen zich slecht kunnen concentreren en hyperactief zijn. Deze mensen zijn snel geïrriteerd. Hun organisatievermogen en productiviteit neemt zienderogen af.
Volgens de arts ontstaat AD(h)D door de overvloed aan berichten en taken die op medewerkers afkomen. ‘Mensen zijn door de overvloed en snelheid niet meer in staat daar op tijd de juiste prioriteit aan toe te kennen.’

 

Reageer op dit artikel