nieuws

Meer storingen

Digitaal werken

Je hebt er vast wel eens last van: je zit aan de telefoon met een klant en opeens hoor je een storend geluid. ‘Oh, sorry, mijn mobiel gaat af’, zegt hij vervolgens. Volgens Frank Leferink, hoogleraar aan de Universiteit Twente, neemt het aantal storingen sterk toe omdat steeds meer elektronische apparatuur draadloos wordt.

Je hebt er vast wel eens last van: je zit aan de telefoon met een klant en opeens hoor je een storend geluid. ‘Oh, sorry, mijn mobiel gaat af’, zegt hij vervolgens. Volgens Frank Leferink, hoogleraar aan de Universiteit Twente, neemt het aantal storingen sterk toe omdat steeds meer elektronische apparatuur draadloos wordt.

Als de radio begint te storen, weet je dat het weer zover is: je wordt gebeld op je mobiel. Ook de televisie maakt een paar rare kuchjes als je mobieltje afgaat. Dit is allemaal niet zo ernstig. Jan Leferink, hoogleraar Elektromagnetische Compatibiliteit aan de Universiteit Twente, maakt zich echter zorgen. Omdat er steeds meer draadloze apparatuur komt, is de kans volgens hem groot dat het aantal storingen sterk toeneemt.

Gevolgen
Het feit dat steeds meer apparatuur draadloos wordt heeft volgens Leferink tijdens allebei de Golfoorlogen het leven gekost aan verschillende geallieerde soldaten. Zo heeft een Patriotraket een eigen vliegtuig neergeschoten wegens storing. Ook medische apparatuur is erg gevoelig voor storingen. Daarom mag je ook nooit je mobiele telefoon aanzetten in het ziekenhuis. Ook in het vliegtuig moet je telefoon tijdens het opstijgen uitstaan.

Probleem
Volgens Leferink stijgt het aantal storingen door draadloze apparatuur de komende jaren snel. Dit omdat auto’s, vliegtuigen en schepen steeds meer storingsgevoelige apparatuur krijgen. Helemaal beangstigend wordt het als terroristen straks gemakkelijk de apparatuur in een groot gebied kunnen platleggen. Volgens de hoogleraar is de oplossing voor dit storingsprobleem niet zo moeilijk: ontvangstapparatuur moet nauwkeuriger worden. Helaas is dat een dure investering en zoals je weet, is geld altijd het grootste probleem.

Reageer op dit artikel