nieuws

Mobiel bellen met je voorruit

Digitaal werken

Mobiel bellen tijdens rijden is gevaarlijk. Ook met carkit. Via de voorruit zou een oplossing kunnen zijn.

Bellen tijdens het rijden is gevaarlijk. Volgens sommige veiligheidsexperts maakt het zelfs niet uit of je een carkit gebruikt. Volgens hen leidt een gesprek teveel aandacht af van het rijden en zorgt het voor concentratieverlies van de bestuurder.

VOORUIT KIJKEN ALS JE BELT: VIA JE VOORRUIT DUS

Wetenschappers van de universiteit van Oxford hebben ontdekt dat automobilisten beter op de weg letten als het geluid van een telefoongesprek uit de richting waarin ze kijken komt. De meeste handsfreesets maken echter gebruik van oortelefoontjes of speakertjes.
De wetenschappers stopten diverse automobilisten in een simulator en lieten hen tijdens het ‘rijden’ woorden nazeggen, afkomstig uit een speaker. Het onderzoek, dat is beschreven in Psychological Science, wees uit dat bestuurders optimaal presteerden als de speaker recht voor hun neus was geplaatst.
ALLEEN NIET BELLEN IS VEILIGER

“Uit deze resultaten blijkt dat mensen het veel makkelijker vinden om in dezelfde richting te kijken en te luisteren. Om de veiligheid van telefonerende automobilisten te bevorderen zouden autofabrikanten bijvoorbeeld platte luidsprekers in de voorruit kunnen verwerken”, aldus een van de onderzoekers. Alleen niet bellen is veiliger. Nu nog een fabrikant vinden die brood ziet in een voorruitcarkit.

Reageer op dit artikel