nieuws

Mobieltje onthult persoonlijkheid

Digitaal werken

Mensen gebruiken hun mobiele telefoon om te laten zien wat voor persoonlijkheid ze zijn.

Mensen gebruiken hun mobiele telefoon om te laten zien wat voor persoonlijkheid ze zijn. De Britse onderzoekster Sadie Plant onderzocht in opdracht van fabrikant Motorola het effect van mobieltjes op het menselijk gedrag.

COOL OF EXHIBITIONIST?

Plant deed onderzoek in onder meer Tokio, Hong Kong, Dubai, Londen en Chicago. Daarbij voerde ze per e-mail gesprekken met mensen uit Europa, Afrika en Zuid-Amerika. De ondervraagden varieerden van tieners tot zakelijke gebruikers van mobiele telefoons. Ze onderscheidt onder meer de ‘coole’ beller, die altijd onderweg is en zelfbewust met zijn gsm omgaat. Dan is er ook de exhibitionist, die graag de show steelt met zijn telefoon. ‘Innies’ zonderen zich af van de omgeving om een telefoongesprek te voeren. ‘Outties’ doen precies het omgekeerde: zij betrekken desnoods de beller bij de conversatie met anderen. Ook wanneer het mobieltje niet wordt gebruikt, speelt deze een rol in de communicatie tussen mensen. Volgens de onderzoekster kan een mobiele telefoon de plaats van de eigenaar in een groep bepalen. Zo zullen de meeste mensen een oud type telefoon in hun tas laten als zij een hipper apparaatje zien liggen.

Reageer op dit artikel