nieuws

Moeite met het werk loslaten in vakanties?

Digitaal werken

Kijk jij ook reikhalzend uit naar de zomervakantie? Toch blijkt dat veel werknemers het moeilijk vinden om te ontspannen en om niet meer aan het werk te denken tijdens de vakantie. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse detacheringsbureau CareerBuilder.

Kijk jij ook reikhalzend uit naar de zomervakantie? Toch blijkt dat veel werknemers het moeilijk vinden om te ontspannen en om niet meer aan het werk te denken tijdens de vakantie.
Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse detacheringsbureau CareerBuilder.

Van de 2.500 ondervraagde werknemers, zei meer dan een kwart (27 procent) van plan te zijn door te werken tijdens de vakantie. Zestien procent voelt zich schuldig over de gemiste werkdagen en zeven procent is zelfs bang dat vrij nemen tot ontslag kan leiden.

Europeanen


84 procent van de Amerikaanse werknemers is van plan vakantie te nemen, maar door de tijdsdruk die ze ervaren is de kans groot dat ze niet lang genoeg vrij nemen om helemaal op te laden. Waar Europeanen vaak meer dan vijf weken vrijaf per jaar hebben, nemen meer dan drie van de tien Amerikanen vakanties van vijf dagen of minder en één op de tien gunt zichzelf slechts weekendjes weg. En dat terwijl meer dan de helft veel stress ervaart op het werk en driekwart bang is overspannen te raken.

Onbetrouwbare telefoonverbindingen


Om niet gestoord te worden tijdens hun vakantie, liegen sommige werknemers tegen hun baas over de bereikbaarheid op hun vakantieadres. Eén op de tien geeft daarbij de schuld aan onbetrouwbare telefoonverbindingen en andere technische kwesties. Mannen hebben iets meer dan vrouwen de neiging te beweren dat ze geen internetverbinding of mobiel bereik hebben om zo te voorkomen dat hun werkgevers contact met ze op nemen. Mannen daarentegen werken wel vaker door tijdens hun vakantie. Een derde van de mannen verwacht iets te doen aan lopende projecten of zo nu en dan contact op te nemen met de zaak tijdens hun vakantie, tegenover een kwart van de vrouwen.

Vakantieganger


Met mobiele telefoons en andere elektronische snufjes is de verleiding groot continu beschikbaar te zijn. Toch is het belangrijk zo nu en dan even rust te nemen. Vooruit plannen, grenzen stellen en delegeren kunnen daarbij helpen. Geef vrije dagen ruim op tijd door en plan belangrijke projecten voor en na de vakantie, zodat je optimaal van je vrije tijd kunt genieten. Daarnaast kan het handig zijn een collega in te werken en relaties een alternatief e-mailadres of telefoonnummer te geven zodat ze weten dat iemand er niet is, toch ergens terechtkunnen met hun vragen en je als vakantieganger niet geconfronteerd wordt met overvolle e-mailboxen bij terugkomst.

Reageer op dit artikel