nieuws

Nederlander wil niet meer onder baas werken

Digitaal werken

Als we de resultaten van een groot internationaal onderzoek van Kelly Services mogen geloven, willen Nederlanders massaal een bedrijf beginnen of als zelfstandige aan de slag. Voor een baas werken heeft steeds minder voordelen ten opzichtig van een zelfstandig bestaan.

Als we de resultaten van een groot internationaal onderzoek van Kelly Services mogen geloven, willen Nederlanders massaal een bedrijf beginnen of als zelfstandige aan de slag. Voor een baas werken heeft steeds minder voordelen ten opzichtig van een zelfstandig bestaan.

Ruim eenderde van de werknemers heeft geen zin meer om voor een baas te werken en overweegt ontslag te nemen. De uitzendorganisatie ondervroeg in totaal 19.000 werknemers in twaalf Europese landen.

Eigen bedrijf


Van degenen die hun baan aan de wilgen willen hangen, verklaart 9 procent een eigen bedrijf te willen beginnen, wil 9 procent als onafhankelijk adviseur aan de slag, zou 8 procent zelfstandig interim werk willen doen, en wil 8 procent het liefst freelance voor meerdere opdrachtgevers werken.

Jongeren


Opvallend is dat de ondernemerszin is toegenomen onder mensen die voorheen zeer tevreden waren met een vaste baan in loondienst. Volgens general manager Jacob Klaren van Kelly Services Nederland zijn vooral jongeren vaak kritisch over wat een werkgever hun kan bieden en willen velen van hen helemaal niet werken voor een grote organisatie.

Outsourcen


Daarnaast stelt de zekerheid die een baan in vaste dienst biedt weinig meer voor, waardoor werknemers, van alle leeftijden, geloven dat ze zich die zekerheid even zo goed zelf kunnen bieden. Ook de groeiende trend van de laatste jaren dat bedrijven steeds outsourcen, schept kansen voor zelfstandigen.

Loonslaaf


Niet alleen in Nederland is de ondernemerszin zo hoog. Ook in Duitsland, Zweden en Frankrijk groeit de behoefte sterk om het bestaan van loonslaaf vaarwel te zeggen.

Reageer op dit artikel