nieuws

Nederlanders kopen voor 5,9 miljard online

Digitaal werken

In 2000 zullen Nederlanders voor bijna 6 miljard gulden aan goederen via het internet bestellen. Daarvan nemen bedrijven 3,9 miljard voor rekening.

De totale omzet van e-commerce in Nederland groeit snel. Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Pro Active Internationaal blijkt dat Nederlanders in 2000 5,9 miljard gulden besteden via het internet. Daarvan is er voor 3,9 miljard besteed aan zakelijke aankopen en 2 miljard aan privé bestellingen.

SNELLE GROEI

E-commerce groeit snel. De omzet van privé aankopen via het Internet door Nederlanders is sinds 1998 gestegen van 350 miljoen gulden naar een verwachte omzet van 2 miljard gulden dit jaar. Voor zakelijke aankopen is een stijging vastgesteld van 450 miljoen gulden in 1998 naar 3.9 miljard gulden dit jaar (bijna de helft van dit bedrag is besteed in het buitenland, via buitenlandse websites). Inmiddels zeggen 2.5 miljoen Nederlanders al via Internet gekocht te hebben. In 1998 waren dat slechts 350.000 personen.
BOEKEN POPULAIR

In aantallen blijken de privé aankopen van ‘CD’s’ en ‘boeken’ de belangrijkste categorieën te zijn. Steeds vaker worden ook reizen, vakanties en kleding online aangeschaft. Ook zakelijk worden vooral veel boeken gekocht. Daarnaast worden ook hard- en software veel via het web besteld.

NOG VAAK FACTUUR

In Nederland wordt ongeveer 40% van de online aankopen met een creditcard betaald, terwijl dat in de US en in de UK meer dan 80% is. Nederlanders die online kopen voelen zich onzekerder over de veiligheid van hun betalingen dan de online kopers in andere landen.

Reageer op dit artikel