nieuws

Nederlandse websites onvindbaar

Digitaal werken

Bijna ieder Nederlands bedrijf presenteert zich tegenwoordig op het internet. Maar via de zoekmachines zijn ze moeilijk te vinden.

Bijna ieder bedrijf presenteert zich tegenwoordig op het internet. Maar waar zij zich op het web bevinden blijft een vraag. Via de zoekmachines kom je er niet achter.

ONVINDBAAR

Websites van grote Nederlandse bedrijven zijn via zoekmachines nauwelijks vindbaar. De bedrijfswebsite trekt dus alleen bezoekers die al weten waar ze moeten zijn. Dat concludeert het in website-promotie gespecialiseerde bureau Runnerup na een zoektocht naar de websites van vijfhonderd bedrijven in verschillende bedrijfstakken.

INTERNETGEDRAG

De kans dat bedrijven via een zoekmachine gevonden worden is klein. Bij het ontwerp en bouw van de website wordt geen rekening wordt gehouden met de eisen die zoekmachines stellen. Maar ook niet met het gedrag van de zoekende internetter. Bijna alle internetgebruikers zoeken hun informatie via zoekmachines en driekwart kijkt niet verder dan de eerste dertig resultaten van de zoekactie.

ZOEKMACHINES

Twintig van de meest gebruikte zoekmachines zijn voor het onderzoek geraadpleegd. Voor elk van de afzonderlijke categorieën bedrijven werden logische zoektermen gebruikt om de bedrijven te traceren. Maar veertien procent van de gezochte websites blijkt bij de eerste dertig resultaten van de zoekmachines genoemd te worden. Als de bedrijfsnaam niet als zoekcriterium wordt gebruikt, is de kans om het bedrijf te vinden via een zoekmachine bijzonder klein. Anderhalf procent van de websites wordt gevonden door zoektermen die bijvoorbeeld met producten of diensten te maken hebben.

Reageer op dit artikel