nieuws

Nooit meer op kantoor

Digitaal werken

Mobiele telefonie, draadloos internet en online software. Deze nieuwe technologieen kunnen ook jouw werkritme in de toekomst enorm doen veranderen.

Mobiele telefonie, wireless internet en internet software services. Deze nieuwe technologieen kunnen ook jouw werkritme in de toekomst enorm doen veranderen. Dat menen in elk geval de de sprekers op het congres ‘Samenwerken doe je alleen?’ van het Telewerkforum. Binnen dit thema werd 26 maart jl. in Den Haag gesproken over de mogelijkheden en gevolgen van telewerken.

Veel mensen denken dat telewerken de oplossing is voor het bestrijden van de files. Op het congres werd echter anders geconcludeerd: de informatie en communicatietechnologie maakt mensen juist mobieler. Telewerken doe je nl. niet alleen thuis, maar vooral onderweg. Om dat ene telefoontje hoef je allang niet meer op kantoor (of thuis) te zijn, en ook internetten kun je tegenwoordig vanaf elk wegrestaurant of picknickplaats. Files nemen dus eerder toe dan af.

FLEXIBILITEIT

Als grote voordeel van telewerken wordt de flexibiliteit van het individu gezien. Zelf bepalen wanneer je werkt en waar je werkt. Om 8 uur ‘s ochtends thuis de mail checken en die notulen nog even uitwerken, om dan om 10 uur rustig naar kantoor te rijden terwijl je ondertussen via de mobiele telefoon (met carkit) vast met je manager de agenda doorneemt. Om 15.00 uur naar huis. Kinderen ophalen en gezellig thee drinken, eten etc. Als ze om 20.00 uur op bed liggen heb jij nog even tijd om de vergaderaccommodatie te regelen en die brief te schrijven. Dergelijke visies op de toekomst kwamen bij alle sprekers naar voren.

GRENZEN VERVAGEN

Dat heeft natuurlijk gevolgen voor het werk- en priveleven. De grenzen daartussen vervagen. Met als gevolgen dat de controle op de werknemer verandert: het gaat niet meer om het wanneer en hoe, maar om het resultaat. Dat betekent dat de baas de werknemer moet kunnen vertrouwen en dat er misschien ook wel op een andere manier beloond moet gaan worden. Uit onderzoek is wel gebleken dat het belangrijk blijft je collega’s te ontmoeten. Dit om de teamgeest te bevorderen. Kortom: één of enkele dagen op kantoor werken blijft noodzakelijk.

ONLINE PROJECTEN

Webapplicaties maken het steeds makkelijker om op afstand te werken. Nu al zijn er voorbeelden van, met name voor projectmanagement, zoals Projectplace of Viadesk. Op deze sites kun je onder andere gebruikmaken van:

  • bestandsruimte
  • takenlijstjes
  • discussieforums
  • (zelf gemaakte) templates
  • agenda

Dat betekent dat voor iedereen de belangrijkste projectdocumenten en –tools altijd voorhanden zijn!

Reageer op dit artikel