nieuws

Opzij, internet komt voorbij

Digitaal werken

Je kent ze vast nog wel of misschien heb je er nog een paar: langspeelplaten, ronde schijven vinyl met in het midden een gaatje. Eind jaren tachtig verdrong de cd de langspeelplaat. Nu lijkt het de beurt aan de cd en de zelfs de dvd. Oorzaak: het internet.

Je kent ze vast nog wel of misschien heb je er nog een paar: langspeelplaten, ronde schijven vinyl met in het midden een gaatje. Eind jaren tachtig verdrong de cd de langspeelplaat. Nu lijkt het de beurt aan de cd en de zelfs de dvd. Oorzaak: het internet.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Forester heeft deze voorspelling gedaan. Op dit moment haalt twintig procent van de Amerikanen muziek binnen via het internet. Verwacht wordt dat dit over vijf jaar een derde van alle nummers zal zijn. In Nederland daalde de cd-omzet in het eerste halfjaar van 2003 met zestien procent. Naar verwachting zal in 2005 vijftien procent van de filmdistributie via het web gaan.

Reageer op dit artikel