nieuws

PC vreet aan gezondheid

Digitaal werken

Als secretaresse zit je al gauw de halve dag achter de PC. Na vijf uur PC-werk blijk je grotere kans te hebben op fysieke en mentale klachten.

De Japanner Tetsuya Nakazawa onderzocht twee jaar lang 25.000 werknemers in diverse functies bij verschillende bedrijven. Uit zijn onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen de tijd die achter een PC wordt doorgebracht en fysieke en mentale klachten.

PC-PIJN

De meest gehoorde klachten waren hoofdpijn, vermoeide ogen, gewrichtspijn en stijve schouders. Mensen die meer dan vijf uur per dag achter een PC werken hadden regelmatig last van slapeloosheid en oververmoeidheid. Ook gingen ze vaker met tegenzin naar hun werk. Nakazawa’s raadt werknemers aan om de werktijd achter een beeldscherm te beperken tot maximaal vijf uur per dag. Ook pleit hij voor verder onderzoek naar het verband tussen computergebruik en fysieke en mentale klachten.

Reageer op dit artikel