nieuws

Pesters op het werk zoeken aansluiting

Digitaal werken

Werknemers die stelen, roddelen en gemene grappen uithalen, bedoelen het vaak juist heel anders. ‘Ze willen vaak aardig gevonden worden’, zegt onderzoeker Stephen Thau van de Rijksuniversiteit Groningen.

Werknemers die stelen, roddelen en gemene grappen uithalen, bedoelen het vaak juist heel anders. ‘Ze willen vaak aardig gevonden worden’, zegt onderzoeker Stephen Thau van de Rijksuniversiteit Groningen.

Buitengesloten

Thau: ‘Deze mensen zijn niet per se kwaadwillend, maar nemen wraak als ze zich buitengesloten voelen of vinden dat ze oneerlijk zijn behandeld. Dat geeft hun waarschijnlijk tijdelijk een beter gevoel, maar op de lange termijn kan hun gedrag een boemerang-effect hebben.’

De onderzoeker baseert zijn uitspraken onder meer op de beoordelingen van leidinggevenden en collega’s bij verschillende bedrijven en organisaties in Amerika, Nederland en Duitsland. Met zijn proefschrift ‘Workplace Deviance: four studies on employee motives and self-regulation’ promoveert hij op 10 juli aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Sfeer

Managers zouden wat Thau betreft meer kunnen doen om afwijkend gedrag op de werkplek te voorkomen. ‘Als je merkt dat een werknemer buitengesloten wordt, weet je dat er iets niet in orde is op de werkvloer. Je kunt proberen dit soort gedrag te voorkomen door hier met je medewerkers over te praten. Je kunt ook werken aan een sfeer binnen een team waarbij iedereen er gewoon bijhoort en niemand wordt buitengesloten.’

Oertijd

Managers zouden zich ook moeten realiseren hoe belangrijk het voor mensen is om bij een groep te horen. ‘Dat was in de oertijd al zo: als je niet bij de groep hoorde, ging je eraan. Ook de relatie met een manager kun je op die manier verklaren. Als je baas, degene met macht, je niet goed behandelt, schaadt dat je standing in de groep. Dan gaan al je alarmbellen rinkelen. Het is dan ook geen wonder dat mensen manieren zoeken om hier iets aan te doen. Helaas voor deze mensen blijkt duidelijk dat het nemen van wraak geen goede optie is.’

 


 

Reageer op dit artikel