nieuws

PP-presentatie werkt vaak niet

Digitaal werken

De meeste secretaressen maken wel eens een PowerPoint presentatie voor hun manager. Maar PP-presentaties blijken vaak niet effectief.

De meeste secretaressen draaien wel eens een PowerPoint presentatie in elkaar voor hun manager. Dagelijks worden er over de hele wereld maar liefst 30 miljoen presentaties gemaakt met behulp van PowerPoint. Vaak zijn die alles behalve effectief. Dat zegt de Amerikaanse ‘speech consultant’ en adviseur Phyllis Gates.

EERDER AFLEIDEND

De PowerPoint-presentaties zien er meestel wel gelikt uit, maar inhoudelijk vallen ze vrijwel weg tegen de mondelinge voordracht van de presentator. PowerPoint wordt niet altijd ingezet voor het ondersteunen van presentaties, maar gaat een steeds belangrijkere rol spelen in het ordenen van gedachten, het opstellen van businessplannen en het formuleren van interne bedrijfsmemo’s.

En, vaak slaan makers van de presentaties door in het toevoegen van beeldanimaties, lettertypes, bullet s, muziekfragmenten, etc. Daarbij wordt weinig rekening gehouden met het publiek (dat vaak geïrriteerd raakt door al die overdaad). Bovendien leidt het af van de boodschap van de presentatie. Het verhaal van managers die drukke presentaties houden, blijkt vaak niet goed over te komen. Gates adviseert presentatoren PowerPoint tijdens de voordracht achterwege te laten, en na afloop een handout van de presentatie te verstrekken.

GOUDEN TIPS

Gates hanteert drie ‘gouden tips’ voor effectieve presentaties:

  1. Concentreer op slechts één eenduidige boodschap waarvan je wilt dat het publiek die ‘mee naar huis neemt’. Als die boodschap niet op een visitekaartje past, dan is de boodschap waarschijnlijk te complex.
  2. Bedenk een concept, een thematische strategie, en structureer en verlevendig het betoog met wat humor en enkele goed gekozen anekdotes.
  3. Onderbreek de verhaallijn nooit met ingewikkelde grafieken of animaties. Grote kans dat het publiek daardoor de boodschap vergeet.

Reageer op dit artikel