nieuws

Privé e-mail moet mogen

Digitaal werken

Vanaf je werk een privé e-mailtje sturen, moet kunnen. Werkgevers mogen niet zomaar e-mail en het internetgebruik van personeel controleren, behalve als zij daar goede redenen voor hebben.

Privé e-mailtjes versturen vanaf het werk doet iedereen wel eens. Wil jouw baas een cc’tje bij iedere e-mail die je verstuurt? Controle van e-mail en internetgebruik moet alleen maar voorkomen als je werkgever daar een goede reden voor heeft.

CONTROLEREN MET BELEID

Sommige werkgevers controleren elke e-mail die verstuurt wordt, en houden het surfgedrag van werknemers nauwlettend in de gaten. De privacy komt dan al snel in het gedrang. De Registratiekamer, een instantie die toeziet op privacy van burgers, adviseert werkgevers daarom een beleid vast te stellen voor e-mail- en internetgebruik.

Systematisch of preventief e-mails en internetgebruik controleren mag niet; wel moet het voor je werkgever mogelijk zijn om het elektronische verkeer in goede banen te leiden. Vertoont iemand verdacht surfgedrag; komen virussen altijd via dezelfde elektronische brievenbussen het bedrijf binnen; of lekken bedrijfsgeheimen per e-mail uit? Als de veiligheid van de organisatie in het spel is, mogen werkgevers controleren.

HELDERE REGELS

Voordat werkgevers controleren, moeten er heldere regels worden opgesteld voor het e-mail en internetgebruik. En, je moet van tevoren wel op de hoogte worden gesteld van dit beleid. Controle mag dus, maar onder voorwaarden en volgens de regels, waarbij de belangen van de werknemers niet worden vergeten. Dit moet jouw privacy garanderen.

Reageer op dit artikel