nieuws

Rokende werknemer betaalt meer

Digitaal werken

Rokende werknemers hebben meer kans op ziektes. Amerikaanse werkgevers hebben genoeg van de hoge ziektekosten waar nicotineverslaafde werkgevers hen mee opzadelen. En dus betalen veel Amerikaanse rokers extra premie aan de werkgever.

Rokende werknemers hebben meer kans op ziektes. Amerikaanse werkgevers hebben genoeg van de hoge ziektekosten waar nicotineverslaafde werkgevers hen mee opzadelen. En dus betalen veel Amerikaanse rokers extra premie aan de werkgever.

Stoppen

De Amerikaanse bedrijven hopen dat door het financiële nadeel de rokende medewerkers gaan stoppen met hun slechte eigenschap. Zo verminderen de ziektekosten van het bedrijf. Tot die tijd eisen steeds meer bedrijven van rokende werknemers dat ze meer premie betalen dan hun niet-rokende collega’s. De bedragen die worden ingehouden op het loon, variëren van twintig tot vijftig dollar. Rokers kosten de Amerikaanse economie jaarlijks zo’n 75,5 miljard dollar aan ziektekosten.

Trend

‘Bedrijven hebben te maken met stijgende ziektekosten en hoge kosten voor zorgpolissen. Werkgevers willen heel graag deze kosten in de hand houden, voor henzelf, maar ook voor werknemers,’ zegt Linda Cushman van Hewitt Associates. Hewitt onderzoekt jaarlijks de trends op het gebied van werk en gezondheid in het bedrijfsleven. Volgens Cushman is het laten betalen van extra premies door rokers een enorme trend.

Sancties

Uit onderzoek van Hewitt onder 950 Amerikaanse werkgevers vorig jaar bleek dat maar liefst 41 procent van hen financiële sancties oplegde. Cushman schat dat acht tot tien procent van die sancties betrekking heeft op rokers. Dat percentage wordt in de toekomst waarschijnlijk alleen maar hoger. ‘Het is een kwestie van gezond verstand, aangezien rokers het bedrijfsleven 25 procent meer kosten op het gebied van ziektekosten dan niet-rokers.’ Ook werknemers bij de overheid betalen de prijs voor hun nicotineverslaving. Wie liegt over zijn of haar rookgedrag en betrapt wordt, kan zijn baan verliezen.

Prikkel

Werkgevers noemen het financieel benadelen van werknemers een ‘prikkel’, en geen sanctie. Uiteraard denken de rokers zelf daar anders over. Lewis Maltby van het National Workrights Institute maakt zich zorgen over de gevolgen van de regel. ‘Willen we echt in een wereld leven waarin werkgevers ons straffen voor ongezonde dingen die we in privé-levens doen?’

Reageer op dit artikel