nieuws

RSI: psychisch of niet?

Digitaal werken

Is RSI nu wel of niet psychisch? RSI-patiënten zijn mentaal net zo gezond als de gemiddelde werkende Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek door het Coronel Instituut onder leden van de RSI-patiëntenvereniging. Maar het promotieonderzoek van Swenneke van den Heuvel blijkt iets heel anders.

Is RSI nu wel of niet psychisch? RSI-patiënten zijn mentaal net zo gezond als de gemiddelde werkende Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek door het Coronel Instituut onder leden van de RSI-patiëntenvereniging. Maar het promotieonderzoek van Swenneke van den Heuvel blijkt iets heel anders.

Ellebogen

Uit Van den Heuvels onderzoek blijkt dat pscychosociale factoren sterk bijdragen aan de pijn aan nek, schouders en ellebogen.

De patiëntenvereniging denkt daar echter geheel anders over. In een persverklaring spreekt de vereniging het proefschrift tegen: ‘Critici die nog menen dat RSI een modeziekte is die vooral tussen de oren zit hebben hun huiswerk slecht gedaan.’

Gezondheid


Op basis van 1100 ingevulde vragenlijsten concludeet het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid (AMC) dat RSI-patiënten qua mentale gezondheid gelijk scoren, vergeleken met de gemiddelde werkende. Een depressie of burn-out komt onder hen ook niet vaker voor dan gemiddeld. De meeste RSI-patiënten blijven werken (75 procent), hoewel zij voor hun pijn-, doofheids- en tintelingenklachten vaak wel pijnstillers nemen.

Werkplek


Over de werkgevers is de patiëntenvereniging niet tevreden. Er worden weinig aanpassingen doorgevoerd op de werkplek: bij slechts eenderde wordt meubilair en apparatuur aangepast. Functie, werktijden en pauzes worden daarentegen bijna nooit aangepast.

Reageer op dit artikel