nieuws

Snelste stijger GSM markt is O2

Digitaal werken

De Nederlandse mobiele telefoniemarkt groeide vorig jaar met 15 procent tot 4,6 miljard euro.. O2 won terrein en KPN verloor het meest.

De Nederlandse mobiele telefoniemarkt groeide vorig jaar met 15 procent tot 4,6 miljard euro.. O2 won ter-rein en KPN verloor het meest. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Telecom.paper.

Wat conclusies uit het onderzoek op een rij:

  • De operator die het snelst groeide in de markt is O2. In omzet is het nog steeds de kleinste partij, maar Orange (voorheen Dutchtone) is bijna ingehaald. T-Mobile (Ben) groeide ook goed en ook Vodafone deed het beter dan gemiddeld. KPN bleef veruit de grootste partij, maar verloor in met name op het gebied van mobiele telefonie.
  • Het aantal actieve bellers groeide slechts met 1%: de totale omvang van de markt lijkt zich te stabiliseren.
  • Postpaidklanten zijn in minderheid, maar zorgen voor de meeste inkomsten, zo’n 73%. De rest wordt opge-bracht door Pre-paidklanten.
  • De mobiele datamarkt groeide in 2002 met 52 procent, en zorgde voor een aandeel van 8,2 procent in de mobiele telefoniemarkt. Ondanks de invoering van i-Mode, verloor KPN marktaandeel in deze markt voor non voicetikken. KPN haalt hier dan ook niet de positie die het op grond van zijn omvang in spraaktelefonie zou moeten hebben. Alle andere doen het in verhouding tot hun marktpositie in spraaktelefonie wel goed in deze nieuwe groeimarkt.

Reageer op dit artikel