nieuws

Stemproblemen door lang telefoneren

Digitaal werken

De hele dag gesprekken voeren aan de telefoon kan leiden tot stemproblemen.

De hele dag gesprekken voeren aan de telefoon kan leiden tot stemproblemen. Tenminste zestig procent van de medewerkers van call centers heeft last. Dit blijkt uit een onderzoek aan de Queen Margareth University in Edinburgh, Schotland.

MINDER RISICO DOOR RUST

De klachten van de call center medewerkers zijn ongeveer gelijk aan die van zangers en docenten. Bij één van de onderzochte helpdesks leed zelfs 78 procent van het personeel aan een stemkwaal. Zo kunnen zich knobbeltjes of kleine gezwellen vormen op de stembanden. Om het risico op stemproblemen te verminderen, raden de onderzoekers aan veel water te drinken, de stem regelmatig te laten rusten en te leren ontspannen.

Reageer op dit artikel