nieuws

Stress door PC en GSM

Digitaal werken

De PC en mobiele telefoon zorgen ervoor dat de grenzen tussen privé en de zaak vervagen en werk veranderd. Het gevolg: steeds meer stress.

Informatietechnologie is een belangrijke motor achter de toename van stress in het bedrijfsleven. De computer en mobiele telefoon zorgen ervoor dat de grenzen tussen privé en werk vervagen. Dat stelt de Stiching Maatschappij en Onderneming in een recente publicatie.

IT STRESS

In de publicatie van het SMO wordt onderscheid gemaakt tussen het werk zelf en de plaats die het werk in het dagelijks leven van mensen inneemt. Bij het eerste gaat het om de arbeidsorganisatie en arbeidsprocessen die onder invloed van het toenemend gebruik van ICT veranderen. Deze veranderingen hebben vervolgens ook invloed op het tweede aspect: de manier waarop arbeid, zorg en vrije tijd worden verdeeld.

Het SMO stelt dat de computer zorgt voor een toegenomen werkdruk, wat leidt tot psychische klachten. De oorzaken zijn divers. Zo is op sommige plekken het werk een stuk complexer geworden door de hulp van computers. Ook kunnen taken worden uitgehold door de inzet van informatietechnologie, waardoor weinig inspirerend werk overblijft. Deze ontwikkeling kan ook stress veroorzaken.

Reageer op dit artikel