nieuws

Surfen in de baas zijn tijd

Digitaal werken

Ruim eenderde van het internetgebruik op de werkplek heeft niets met het werk te maken. Bovendien zijn werknemers steeds vaker online te vinden.

Ruim eenderde van het internetgebruik op de werkplek heeft niets met het werk te maken. Bovendien zijn werknemers steeds vaker online te vinden. Tot die constatering komt adviesbureau Ernst & Young dat onderzoek onder ongeveer zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en ICT-professionals uitvoerde.

PRIVÉ-ZAKEN

Van de ondervraagden surft 39 procent wekelijks meer dan vier uur op computers van de baas. Dat is gemiddeld een half uur langer dan eerdere metingen in februari. Van het totale internetgebruik is 32 procent niet werk-gerelateerd. Het web wordt veelal voor privé-zaken zoals het zoeken naar een vakantiebestemming gebruikt. 17 procent van de respondenten zegt uitsluitend voor zakelijke doeleinden het web te bezoeken.

Bij de overheid en niet-commerciële organisaties wordt het minst gesurft: 3,1 uur per week. De dienstverlenende sector staat bovenaan met 6,8 uur per week. Naast de branche maakt ook de grootte van de organisatie verschil uit: hoe groter, hoe meer er voor privé-gebruik wordt gesurft. Bij kleine bedrijven surft een kwart van de medewerkers voor privé-doeleinden. Bij ondernemingen vanaf vijfhonderd medewerkers stijgt dit tot 47 procent.

Reageer op dit artikel