nieuws

Telefoonpijn

Digitaal werken

Mensen die twee of meer uur per dag telefoneren hebben regelmatig pijn in hun nek of rug of last van hoofdpijn blijkt uit een Brits onderzoek.

Mensen die twee of meer uur per dag telefoneren hebben regelmatig pijn in hun nek of rug of last van hoofdpijn. Volgens een onderzoek aan de Britse Universiteit van Surrey betekent dat een gezondheidsrisico.

MINDER KLACHTEN MET HEADSET

De helft van het kantoorpersoneel heeft nekpijn, één op de drie pijn in de onderrug en tweederde soms of regelmatig hoofdpijn. Alle deelnemers aan het onderzoek gebruikten tijdens hun werk gelijktijdig de telefoon en de computer en ze telefoneerden minimaal twee uur per dag. In een parallelonderzoek werd elke deelnemer vier weken lang gevolgd tijdens gebruik van een traditionele telefoonhoorn en ook vier weken met gebruik van een headset. Bijna tweederde van de respondenten zei dat ze zelden of nooit hoofdpijn hadden als ze een headset gebruikten. Gebruik van een headset reduceerde nekpijn met 31%, pijn in de onderrug met 16% en pijn in de bovenrug met 9%. Hoofdpijn kwam 27% minder voor.

Reageer op dit artikel