nieuws

Vaders willen wel maar kunnen niet…

Digitaal werken

Vaders willen best minder werken en meer tijd besteden aan hun kinderen. Maar in 31 procent van de gevallen mag het niet van hun baas en in 35 procent belemmeren de financiële gevolgen hen om de daad bij het woord te voegen.

Vaders willen best minder werken en meer tijd besteden aan hun kinderen. Maar in 31 procent van de gevallen mag het niet van hun baas en in 35 procent belemmeren de financiële gevolgen hen om de daad bij het woord te voegen. Dat blijkt uit een enquête van Ezeltje Prik, blad voor ouders van nul- tot vierjarigen.

De financiële consequenties zijn het grootste struikelblok om minder te gaan werken. Van de 439 ondervraagde vaders geeft 35 procent aan dat minder besteedbaar inkomen hen weerhoudt. Overigens heeft ook dat weer verschillende oorzaken. Voor de een wordt de druk van de vaste lasten te hoog, terwijl de ander de luxe van het extra geld niet wil missen.

Een ander belangrijk obstakel is de opstelling van de werkgever. In 31 procent van de gevallen blokkeert de werkgever de wens om te minderen. Ook de ideeën die de werknemer zelf aandraagt om het ongemak voor de werkgever te beperken (thuiswerken of vier keer negen uur werken) hebben geen invloed op het ‘nee’ van de werkgever.

Een derde vaak genoemde reden om niet minder te gaan werken is de veronderstelde invloed daarvan op de carrièremogelijkheden. 18 procent van de vaders denkt dat hun carrière averij oploopt wanneer zij hun fulltime werkweek zouden terugbrengen naar bijvoorbeeld vier dagen.

Uit de enquête blijkt verder dat veel ouders de mogelijkheden van ouderschapsverlof maar ten dele benutten. Dat heeft soms financiële redenen, maar ook hier spelen onwillige werkgevers een rol. Daarbij zijn er ook ouders die het zélf niet nodig vinden. Zij zijn dik tevreden met de huidige situatie en hebben voldoende opvang.

Bron: Ezeltje Prik

 

Reageer op dit artikel