nieuws

Vertalen via mobiele telefoon

Digitaal werken

Een nieuwe technologie maakt communiceren met anderstaligen makkelijk. Via een GSM kunnen ingesproken teksten worden vertaald.

Een nieuwe technologie maakt communiceren met anderstaligen makkelijk. Via een GSM kun je ingesproken teksten laten vertalen tussen het Engels, Duits of Japans.

TEKST AUTOMATISCH OMGEZET

De Verbmobil is ontwikkeld door onderzoeksinstituut DFKI en bestaat al enige tijd. Aanvankelijk is het apparaat ontwikkeld om afspraakbeheer, reisplanning en pc-onderhoud op afstand te regelen, nieuw is de uitbreiding met het vertaalsysteem. Het systeem maakt het mogelijk om via een GSM een vertaling van een telefonisch ingesproken tekst te horen. De Verbmobil bezit een woordenschat van 10.000 woorden en kan op dit moment -alleen nog- vertalen tussen het Engels, Duits en het Japans. Gebruikers hebben alleen het apparaat nodig, hierin zit alle technologie ingebouwd die nodig is, de vertalingtechniek staat op een centrale server die alle vertalingstaken op zich neemt.

ZEER NAUWKEURIG

Het systeem kan een spreker al na enkele woorden ‘verstaan’ en zet het gesprek direct om. Het gaat dan niet om een ‘perfecte’ vertaling, maar een die ruimschoots voldoende is om te weten waar het over gaat. Volgens de onderzoekers is een exacte vertaling bij verbale communicatie minder belangrijk omdat mensen veel uit de context kunnen halen. De Verbmobil levert volgens de onderzoekers meer dan tachtig procent nauwkeurig vertalingen en het apparaat is zelfs in staat fouten die de spreker maakt te corrigeren. ‘De Verbmobil gebruikt een combinatie van oppervlakkige en diepe analyses om de vergissingen van een spreker te herkennen en te vertalen wat hij wou zeggen in plaats van wat hij eigenlijk zei’, stellen de onderzoekers.

Bron:ZDnet

Reageer op dit artikel