nieuws

Verzinsels over virussen

Digitaal werken

Aardig dat je collega je waarschuwt als er een virusmelding binnenkomt. Maar in de meeste gevallen is de virusmelding schadelijker dan het virus zelf.

Ook dit jaar zijn er al weer verwoestende virussen gesignaleerd, het Kournikova-virus sloeg toe op Valentijnsdag en deze week wordt de VS geteisterd door het Naked Wife-virus. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van gevaarlijke virussen. En, het is een kleine moeite om een e-mailtje met een viruswaarschuwing door te sturen naar alle collega’s en vrienden in het adressenboek. Maar in de meeste gevallen is een virusmelding schadelijker dan het mogelijke virus zelf.

VERKEERDE INFORMATIE

Het Amerikaanse anti-virus bedrijf Trend Micro vermeldt dat professionele IT bedrijven en de media computergebruikers vaak verkeerde ‘voorlichting’ geven over mogelijke virussen. De nieuwsmedia, films, tv en boeken verspreiden sprookjes en paniekverhalen waardoor computergebruikers geen reëel beeld hebben van wat een echt schadelijk virus is. En verkeerde informatie over virussen kan gevaarlijker zijn dan de virussen zelf.

PANIEKMAIL

De verkeerde voorlichting heeft tot gevolg dat computergebruikers in paniek verkeerd gaan handelen. Het gevaar zit in het massaal doorsturen van viruswaarschuwingen via e-mail. Een (wel of niet bestaand) virus kan op deze manier de meeste schade aanrichten. De e-mail servers raken overbelast door de grote hoeveelheid mail die tegelijkertijd verwerkt moet worden. Ontvangers van de virusmelding zijn vlak na de virusmelding vaak druk bezig iedereen in hun adressenboek op de hoogte te stellen van het nieuwe gevaar. En dat is juist wat je niet moet doen.

VIRUS BUITEN DE DEUR

Als je wilt weten of de virusmelding een reëel gevaar betreft kun je het beste uitgaan van de berichtgeving van betrouwbare nieuwsbronnen zoals de Automatiseringsgids.
En het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen bij een een virusmelding:

  • Je kunt beter nooit e-mails openen die een .exe extensie hebben.
  • Installeer goede anti-virus software en maak hier gebruik van om attachments te controleren.
  • Maak altijd back-ups van je bestanden.
  • Spreek met je organisatie af hoe er met virusmeldingen moet worden omgegaan.

Reageer op dit artikel