nieuws

Vooral niet falen en zéker niet afgaan

Digitaal werken

Wie kent het niet? Je hebt grootse plannen gemaakt. Morgen ga je het doen. Dit keer doe je het echt, zeker weten. En dan is het eindelijk zover. Nou.. weet je, het kan eigenlijk best wachten tot na de feestdagen. Uitstellen… zo ontzettend lastig en toch… we doen het zo vaak.

Wie kent het niet? Je hebt grootse plannen gemaakt. Morgen ga je het doen. Dit keer doe je het echt, zeker weten. En dan is het eindelijk zover. Nou.. weet je, het kan eigenlijk best wachten tot na de feestdagen. Uitstellen… zo ontzettend lastig en toch… we doen het zo vaak.

Wat zit er nou achter dat uitstellen? Waarom doen we gewoon niet wat we willen? Het lijkt soms wel alsof we voorgeprogrammeerd zijn om onze acties te doen mislukken.
Zeer waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat we bang zijn om te falen, bang om af te gaan, om uitgelachen te worden of om er niet bij te horen. Om dat te voorkomen zorgen we er met man en macht voor dat dit niet gebeurt. We richten ons op ‘niet falen’, ‘niet afgaan’. Maar ondertussen legt het zo’n hoge druk op onszelf, dat we denken daar niet meer aan te kunnen voldoen. Et voilà… het cirkeltje is rond: we stellen het uit!

Kijk nu eens naar de laatste paar keren dat je iets hebt uitgesteld en schrijf die voorbeelden eens op. Schrijf daarbij op wat het hele verhaal is dat je in je hoofd haalt. Wat hoor je jezelf iedere keer weer zeggen? Wees eerlijk naar jezelf. Dus wat zijn de excuses die je in je hoofd laat ronddwalen? Welke gedachten heb je, wat zeg je tegen jezelf om het niet te doen en wat zeg je tegen jezelf om het vervolgens weer goed te praten? En laat je bevindingen vervolgens eens liggen en kijk er een paar dagen later nog eens naar. Wat vind je ervan? Ga ook eens kijken of je situaties gaat herkennen, waarin je het weer doet. Als je ze herkent, kun je er namelijk ook wat aan veranderen, omdat je je er bewust van bent. Maar ja… uitstellen is zo verleidelijk…

Reageer op dit artikel